Sağlık Aç kalmaya tahammülünüz yoksa dikkat! (İştahımı nasıl keserim?)

Aç kalmaya tahammülünüz yoksa dikkat! (İştahımı nasıl keserim?)

Paylaş
Aç kalmaya tahammülünüz yoksa dikkat! (İştahımı nasıl keserim?)

Ani gelen açlık hissi, uygulamanız gereken diyet programını bozmanıza neden mi oluyor? Kan şekeri dengenizin bozulduğunu gösteren bu durumu birkaç önemli noktaya dikkat ederek kontrol altına alabilirsiniz. Dr. Ayça Kaya anlattı

Aşağıdaki sorulardan 3’üne ‘Evet’ diyorsanız sizde hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) olabilir.

● Gün içinde acıkma atakları oluyor ve şekerli gıdalara saldırıyor musunuz?

● Yemek gecikince eliniz ayağınız titriyor mu veya çabuk sinirleniyor ve bitkin oluyor musunuz?

● Yemekten sonra uyku basıyor mu?

● Öğleden sonra baş ağrılarınız var mı?

● Kendinizi devamlı yorgun hissediyor musunuz?

Haberin Devamı

TATLI YEMEYİN

Kan şekeriniz düşüp,eliniz ayağınız titriyorsa asla tatlı yemeyin. Tatlı kısa sürede kan şekerinizi yükseltse bile hızlı insülin yanıtı nedeniyle bir süre sonra hipogliseminin daha da şiddetlenmesine neden olur. Bu belirtiler olduğunda peynir ekmek veya meyveli yoğurt yemek daha iyi bir seçimdir. Tatlı yiyebilecek kişiler sadece insülin kullanan şeker hastalarıdır.



DOYMADIYSANIZ...

Yemek yediğinizde doymuyorsanız 2’nci tabağı yemek yerine 1 porsiyon meyve yiyin. Üzerine 1 bardak su için.

Hatırlatma: 2’nci tabak en az 300 kalori, 1 porsiyon meyve en fazla 60-70 kaloridir!

PAKETİ ÖNÜNÜZE KOYMAYIN

Yiyeceğiniz miktarı önceden belirleyin. Önünüzde ne kadar çok yiyecek olursa o kadar iştahlı olursunuz. Yiyecekleri asla paketiyle önünüze almayın. Yiyeceğiniz miktarı tabağınıza alın, kalanı çekmeceye koyun.

Haberin Devamı

DUYGUSAL AÇLIK

Bir yiyeceği yemeyi düşündüğünüzde lütfen öncelikle durun. O yiyeceği aç olduğunuz için mi yoksa duygusal durumunuzu iyileştirmek için mi yiyeceksiniz? Açlıktan yiyorsanız endişelenmenize gerek yok çünkü doyduğunuzda yemeyi bırakırsınız. Ama duygusal durumunuz için yiyorsanız dikkat! Duygusal yemede doyma sinyali vücuda çok zor gider. Duygusal yeme durumunda kendinizi dışarı atın ve kısa bir yürüyüş yapın.

AŞIRI KALORİ ALMAMAK İÇİN

Birçok araştırmada kilo fazlalığı olanların gün içinde daha fazla yemek hayali kurduğu gösterilmiş. Yemek düşünmek iştahı açar. İştahın açılması da değişik yüksek kalorili yiyeceklerin daha fazla yenilmesiyle sonuçlanır. O nedenle aklınıza yemekle ilgili bir düşünce geldiğinde düşüncelerinizi farklı konulara yönlendirin. Roman okumak hem hayal gücünü canlı tutar hem de beyin farklı konulara dalacağı için iştahı ve yemek düşüncesini azaltır. Aynı şekilde bir arkadaşınızla telefonla sohbet edebilirsiniz veya dışarı çıkıp yürüyüş yapabilirsiniz.

YARIN: Metabolizmayı hızlandıran öneriler