Candaş Tolga Işık Abdullah Gül emekli olmuyor!
HABERİ PAYLAŞ

Abdullah Gül emekli olmuyor!

Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanı belli: Recep Tayyip Erdoğan. Muhalefetin ‘çatı adayını’ açıklaması ile birlikte cumhurbaşkanlığı tartışması sona ermiştir. Esas soru, Erdoğan’dan sonraki başbakan kim olacak?

Ankara’dan gelen haberler enteresan... Abdullah Gül siyaset yapmama kararında ısrar ederse parti içinde adı geçen isimleri daha önce yazmıştım. Ancak yeni bir gelişme var! Gerek AK Parti’nin etkili isimlerinden gerekse parti tabanından gelen yoğun talepler Abdullah Gül’ün fikrini değiştirecek gibi görünüyor. AK Parti’deki çok önemli bir çoğunluk, Erdoğan’dan sonra partinin dağılmaması için Gül’den başka alternatif olmadığına inanıyor. Gül’ün genel başkanlığa dönmesinin AK Parti’nin geleceği için hayati bir karar olacağı ve aksi halde partinin yok olma sürecine gireceği düşünülüyor. Bu görüşmeler hali hazırda direkt ve dolaylı olarak Abdullah Gül’ün hem kendisiyle hem ailesiyle hem de kurmaylarıyla devam ediyor. Ankara’da Abdullah Gül’ü ikna için seferberlik ilan edilmiş durumda...

Haberin Devamı

Peki, Gül ne yapacak? Cumhurbaşkanı Gül, henüz son kararını vermiş değil. Ama yakınlarından duyduğumuza göre başbakanlığa dönme fikrine sıcak bakıyor.

Burada merak edilen bir başka nokta ise şu: Abdullah Gül, şu an milletvekili değil ve genel seçimlere 1 yıldan çok süre var. Burada nasıl bir süreç işleyecek? Plan şu: Ağustostaki cumhurbaşkanlığı seçimin ardından eylülde AK Parti Olağanüstü Genel Kurul’a gidecek. Gül, genel başkan seçilecek. Milletvekili seçimi için ise ‘Bayburt Formülü’ hayata geçirilecek. Kanuna göre genel seçime 1 yıl kala ara seçim yapılamıyor. Ancak bu durumun bir istisnası var. O da bir ildeki bütün milletvekillerinin istifa etmesi! Bir ilin bütün vekilleri istifa ederse orada seçime ne kadar kalmış olursa olsun ara seçim yapılabiliyor. Bunun için en uygun il ise 1 milletvekili olan Bayburt! Bu arada aklınızda bulunsun: Bayburt AK Parti milletvekili Bünyamin Özbek zaten Gül’ün adaylığı için istifa etmekten şeref duyacağını açıkladı. Ara seçim için normalde 3 ay geçmesi gerekiyor. Ancak Yüksek Seçim Kurulu bu süreyi indirebiliyor. Dolayısıyla, eylülde genel başkan seçilecek Gül, ‘Bayburt Formülü’ ile en geç kasımda başbakan olabilecek.

Haberin Devamı

Ankara’da konuştuğum Gül’e yakınlığıyla bilinen çok önemli bir parti yetkilisi “Abdullah Bey partinin başına geçecek, aksi mümkün değil” deyince Cumhurbaşkanı Gül’ün geçtiğimiz ay yaptığı “Bu şartlar altında siyaset yapmayı düşünmüyorum” açıklamasını sordum. “Cumhurbaşkanımız o açıklamasında ‘bu şartlar altında’ diye özellikle belirtti. O şartlar değiştiği taktirde siyaset yapmasında bir engel yok” dedi. “Peki, o şartlar ne ve değişip değişmediğini nereden anlayacağız?” dedim. Süleyman Demirel’i aratmayan bir cevap verdi: Abdullah Gül siyasete dönerse anlarsınız ki o şartlar değişmiştir!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder