Hakan Çelik Abdülkadir Aksu: Açılım devam edecek
HABERİ PAYLAŞ

Abdülkadir Aksu: Açılım devam edecek

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, Türkiye’de terörle mücadele sürecinde yaşananları en iyi bilen isimlerden biridir. Güneydoğu kökenli politikacılardan olan Aksu uzun yıllar İçişleri Bakanlığı görevinde de bulundu. ANAP’ta aktif siyasete başladı. Bugün de AK Parti’nin Kürt meselesinin çözümünde fikrine en çok başvurulan birkaç ismi arasında.

Demokratik Açılım Süreci’nin geldiği noktayı ve Tokat’ta 7 askerimizin şehit olmasına neden olan saldırıyı dün Aksu ile konuşma imkanı buldum.

Haberin Devamı

“Bütün bu yaşananlardan sonra artık bir açılımdan söz etmek mümkün mü?” diye sordum. Abdülkadir Aksu “Açılım aynen devam ediyor” cevabını verdi. PKK’nın amacının Türkiye’yi insan hakları ve demokratikleşme yolunda attığı adımlardan geri döndürmek olduğunu ifade eden Aksu, bölücü örgütün karanlık bir ortam yaratmak ve bundan beslenmek istediğini söyledi.

Eski İçişleri Bakanı Aksu’ya “İstihbarat birimlerinden size yıllarca bilgiler aktı. Tokat’taki saldırının arkasında kimlerin olabileceğini en iyi bilecek isimlerden birisiniz” deyince “PKK’nın kendi yapılanmasıyla oralara kadar uzanması kolay değil” cevabını verdi. Bunun üzerine “Saldırıyı PKK’nın gerçekleştirdiğini düşünmüyor musunuz?” diye sordum. “Bu işi PKK adına bazı taşeronlar veya tetikçiler yapmış olabilir. Ancak hedefleri aynı” diye konuştu.

PKK bölündü, küçüldü

Aksu, güvenlik güçlerinin operasyonları ve hükümetin attığı adımlar nedeniyle PKK’nın etkisini çok büyük oranda yitirdiğini, yok olmadığını kanıtlamak için sansasyonel eylemler peşinde koştuğunu söyledi. Aksu, bölücü örgütün küçüldüğü, parçalara ve fraksiyonlara ayrılmakta olduğuna dair bilgiler bulunduğunu belirtti.

Terörle mücadele konusunda Amerika ile bugün çok başka bir noktaya gelindiğini anlatan Aksu, Avrupa’da bugüne kadar Türkiye’ye yardımcı olmayan ülkelerin de tutum değiştirdiklerini söyledi.

Aksu’ya DTP’nin kapatılmasıyla ilgili davaya nasıl baktığını sorunca şu politik cevabı verdi: “Bizim kendimizle ilgili kapatma davasında bile Anayasa Mahkemesi üzerinde bir etkimiz olmadı. DTP olayında ne yapabiliriz ki?”

Haberin Devamı

Görüşlerine başvurduğum bazı AK Partili milletvekillerine de aynı soruyu yönelttim. DTP’nin kapatılmasıyla ilgili davada ne düşündüklerini sordum. Konuştuğum isimler, DTP’nin kapatılması halinde sürecin iyice zarar göreceğine inanıyor. Ancak iktidar partisi içinde DTP’nin önemli bir fırsatı kullanamadığını ve artık PKK ile tamamen aynı çizgiye geldiğini düşünenlerin sayısı da az değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder