Dünya AB'den Türkiye'ye vize yok!

AB'den Türkiye'ye vize yok!

Paylaş
AB'den Türkiye'ye vize yok!

Avrupa Komisyonu ile Türkiye arasında 8 yıl boyunca süren müzakereler neticesinde üzerinde mutabakata varılan geri kabul anlaşması, Avrupa Birliği iç işleri bakanları tarafından da kabul edildi

Türkiye geri kabul anlaşması karşılığında AB'den vize muafiyeti müzakerelerinin başlaması için komisyona yetki verilmesini bekliyordu. Ancak, komisyon yetkilileri, kolaylaştırılmış vize uygulaması konusunda AB içişleri bakanlarından yetki alamadıklarını söylediler.

Haberin Devamı

Türkiye’yle 8 yılda bu yana müzakere edilen geri kabul anlaşması AB'ye üye içişleri bakanları tarafından onaylandı.

Hayata geçirilmesi beklenen anlaşma, AB topraklarına yasa dışı yollarla giren Türk vatandaşlarının kolayca iade edilmesini, yürürlüğe giriş tarihinden 3 yıl sonra, üçüncü ülke vatandaşlarının da Türkiye’ye iade edilmesini öngörüyor.

AB içişleri bakanları, Ankara’nın anlaşmayı hayata geçirmek için şart koştuğu vize kolaylığı ya da muafiyeti konusunda, Avrupa Komisyonu’na yetki vermedi. AB yetkilileri, bakanlardan müzakere yetkisi alınmadığını ama vize diyaloğu konusunda Türkiye ile görüşmeye hazır olduklarını belirttiler.

DAVUTOĞLU NET KONUŞTU

AB Adalet ve İçişleri Konseyi'nin aldığı karar, Birleşik Arap Emirlikleri yolculuğu öncesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na soruldu.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği ile vize muafiyeti hedefine dönük müzakere süreci başlatılmaksızın, geri kabul anlaşmasını hayata geçirme sürecinin başlatılmasının mümkün olmadığını söyleyen Davutoğlu şöyle konuştu:

''Bugün bize gelen bilgilerde vize muafiyeti gibi açık bir hedef ortaya konmaksızın, vize diyaloğundan bahsedilmektedir. Bizim buradaki ilkesel duruşumuz bellidir: Türkiye hiçbir şartta herhangi bir ülkeden farklı bir muameleye tabi tutulmayı kabul edemez.

...Çok net ve açık bir şekilde ifade ediyorum, ilkesel bir pozisyonumuzdur, diğer ülkeler için uygulanan kurallar Türkiye için uygulanmadıkça, hiçbir şekilde geri kabul anlaşmasını hayata geçirmek mümkün olmaz..."

SARKOZY: TAM ÜYELİK OLMAKSIZIN...

AB–Türkiye ilişkilerinde bu gelişmeler yaşanırken, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yarın Ankara’ya geliyor.

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüşecek olan Sarkozy, ziyaret öncesi, gazeteci Mehmet Ali Birand’a konuştu. Sarkozy, Türkiye ile AB'nin, "ne Türkiye'ye, ne de AB'ye faydalı olacak bir tam üyeliğe kadar gitmeksizin" mümkün olduğunca sıkı ilişkiler yürütmeleri gerektiğine inandığını söyledi.

"HEDEF TAM ÜYELİKTİR"

Sarkozy'nin sözlerine ilk yorum da, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’tan geldi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin bu konudaki tavrının çok net olduğunu belirten Bağış, Türkiye’nin AB sürecini anlatarak,”Tek hedef vardır o da tam üyeliktir. AB müktesebatında tam üyelikten başka alternatif yoktur. AB'de aday ülkeler vardır, müzakere eden ülkeler ve üye ülkeler vardır. Olmayan bir şeyi Türkiye'ye sunmak bir kere mantık dışıdır” şeklinde konuştu.

(ntvmsnbc)