Gündem ABD'den 'askeri sevkiyat' yorumu: Normal

ABD'den 'askeri sevkiyat' yorumu: Normal

Paylaş
ABD'den 'askeri sevkiyat' yorumu: Normal

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Suriye sınırına askeri sevkiyatla ilgili olarak, "basında bahsedilen (askeri) hareketliliklere aşırı anlam yüklemediğini" belirtti

Panetta, ABD Savunma Bakanlığı’nda (Pentagon) düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, "Türk ordusunun, askeri uçağın düşürülmesine yanıt olarak Suriye sınırına askeri birlik sevkiyatı yaptığını anlıyoruz. Türkiye’ye mesajınız nedir? Gerilimin tırmanacağına dair bir kaygınız var mı?" şeklindeki sorusunu yanıtladı.

Haberin Devamı

Suriye’deki gelişmeler hakkında kaygılarının sürdüğünü ifade eden Panetta, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın, bir sonraki atılacak adımları belirlemek üzere müttefiklerle temas halinde olduğuna dikkati çekti.

Panetta, Türkiye’nin ABD’nin bölgedeki müttefiklerinden biri olduğuna işaret ederek, "Suriye’deki durumu en iyi ne şekilde ele alacağımız hususunda Türklerle yakın temasımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

"Bildiğim kadarıyla, sınır boyunca asker bulunduruyorlar" ifadesini kullanan Panetta, "Ben, basında bahsedilen (askeri) hareketliliklere aşırı anlam yüklemezdim" dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey de, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile bir görüşme yaptığını, Orgeneral Özel’in olaya çok ölçülü yaklaşım gösterdiğini, iki genelkurmay başkanı olarak temasta kalmayı sürdürdüklerini kaydetti.

Haberin Devamı

"Eğer herhangi bir ülke, kendisine yönelik düşmanca bir eylem sonucunda iki pilotunu kaybederse, bu tabi ki gerilimin tırmanması riskini artırır" diyen Orgeneral Dempsey, "Ancak Bakan Panetta’nın dediği gibi, Türk kara birliklerinin iç hareketliliğini herhangi bir şekilde provokatif olarak değerlendirmezdim. Ancak bunu Türklere sormanız lazım. Ben sordum, provokatif olma çabası içerisinde değiller" diye konuştu.