Dünya ABD: Sisi'yle çalışmayı dört gözle bekliyoruz

ABD: Sisi'yle çalışmayı dört gözle bekliyoruz

Paylaş
ABD: Sisi'yle çalışmayı dört gözle bekliyoruz

Beyaz Saray, Mısır'da yönetime el koyduktan sonra devlet başkanlığı seçimini kazanan Abdulfettah Sisi ile çalışmayı dört gözle beklediklerini, Obama'nın yakın zamanda Sisi'yi arayacağını açıkladı. Sisi seçim kampanyası boyunca ABD ile işbirliği yapmak istediğini defalarca açıklamıştı

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Sisi yönetimine insan hakları reformlarının bir an önce hayata geçirilmesi çağrısı yapıldı ve "ABD, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı ve ortak menfaatleri geliştirmek amacıyla Mısır ile çalışmayı dört gözle bekliyor" ifadesi kullanıldı.

Açıklamaya göre, ABD Başkanı Barack Obama önümüzdeki günlerde Sisi’yi arayarak ülkedeki son gelişmeleri görüşecek.

ABD 'DARBE' DEMEMİŞTİ


ABD yönetimi Sisi yönetiminin geçtiğimiz yıl 3 Temmuz’da yaptığı darbeye ‘darbe’ dememiş ve darbe sonrasında yaşanan şiddete büyük bir tepki göstermemişti.

Sisi de seçim kampanyası boyunca ABD ile işbirliği yapmak istediğini defalarca açıklamıştı.


Başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı bu kez de seçim zaferinin ardından Sisi yanlılarıyla doldu

Abdulfettah Sisi, katılımın yüzde 47'de kaldığı devlet başkanlığı seçiminde geçerli oyların yüzde 96,9'unu aldı.

Mısır’da 26 Mayıs'ta başlayan seçimin daha önce iki gün olarak açıklanan süresi, katılımın düşük olması nedeniyle bir gün uzatılmıştı.

MUHALİFLER TEPKİLİ


Katılımı artırmak amacıyla da seçimin ikinci günü ülke genelinde resmi tatil ilan edilmişti. Darbe karşıtı Ulusal İttifak katılımın yüzde 10'u geçmediğini savunuyor.

Darbe karşıtları daha önce de ülkenin çeşitli kentlerinde düzenledikleri gösterilerde seçimlerin boykot edilmesi çağrısında bulunmuştu. Darbe yönetiminin 'terör örgütü' ilan ettiği Müslüman Kardeşler Teşkilatı da seçimleri boykot etti.

Cumhurbaşkanlığı yarışını Sisi karşısında açık ara kaybeden Hamdin Sabbahi de açıklanan katılım oranına tepki göstermişti. Sabbahi "Bunu Mısırlıların zekâsına hakaret olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Seçimde ayrıca usulsüzlükler de tespit edildi. Bir seçim merkezinde sandık görevlilerinin oy pusulalarında cumhurbaşkanı adayı Sisi’nin amblemini işaretleyen görüntüleri ortaya çıktı.

Kaynak: Al Jazeera

Haberin Devamı