Dünya ABD ordusunda Suriye alarmı

ABD ordusunda Suriye alarmı

Paylaş
ABD ordusunda Suriye alarmı

ABD ordusu bin 300 kişinin öldüğü iddia edilen kimyasal katliamın ardından Suriye'ye karşı askeri seçenekleri Beyaz Saray'a sundu. ABD Akdeniz'deki savaş gemilerini de dörde çıkardı. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, 'Başkan isterse ordumuz askeri müdahaleye hazır' dedi

Başkan Obama müdahaleye karşı duruşunu korusa da ordu hazırlıklara başladı. Pentagon, Akdeniz’de konuşlu savaş gemilerinin sayısını üçten dörde çıkarırken ikisi Suriye açıklarına hareket etti. Amerikalı yetkililer, Suriye’deki olası stratejik hedefleri de yeniden belirledi.

ABD Başkanı Barack Obama önceki gün CNN’e yaptığı açıklamada Suriye’ye askeri müdahaleye karşı mesafeli tutumunu koruduğunu belli etmişti. Bu haberden 24 saat sonra yine CNN, ABD ordusunun, ihtiyaç halinde başvurulması için gerekli hazırlıklara başladığını bildirdi.

HENÜZ KARAR VERİLMEDİ

Üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisine dayandırılan habere göre hem hava saldırısı için hedef listesi, hem de savaş gemilerinden fırlatılan seyir (cruise) füzeleriyle ilgili planlar güncellendi.

Haberin Devamı

Yetkili, bu adımların “Başkanı mevcut seçeneklerin detayları hakkında bilgilendirmeyi” amaçladığını, henüz bir karar verilmediğini vurguladı.

SABİT VE SEYYAR HEDEFLER

Listenin, Suriye hükümet binaları ve askeri tesisler gibi bazı sabit hedeflerle, “hareket halindeki” Esad güçleri ve ekipmanını içerdiği belirtildi. Hedefler arasında kumanda sığınakları ve kimyasal saldırılar için kullanılabilen rampalar da sayıldı.

Obama CNN’e demecinde son kimyasal saldırıyı “derin endişe yaratan büyük bir olay” diye nitelemiş, ancak Afganistan örneğini vererek bir başka maliyetli savaşa girilmesinin ABD ulusal çıkarlarına hizmet etmeyeceğini vurgulamıştı. İngiliz The Independent gazetesi, “ABD Yönetimi silahlı cevabı tartışmak için toplanıyor, ama derhal eyleme geçilmesi pek muhtemel görülmüyor” diye yazdı.

Haberin Devamı

AKDENİZ'DE DÖRT MUHRİP

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Malezya’ya seyahati sırasında uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada ordunun, “farklı seçenekleri uygulamak için güçlerini konuşlandırdığını” belirtti. Hagel, “Başkan’a bütün olasılıklar karşısında seçenek sunma zorunluluğumuz var” dedi.

Bu kapsamda Akdeniz’deki 6’ncı Filo’ya bağlı USS Mahan adlı muhrip (destroyer), görev süresini doldurduğu halde ABD’deki limanına geri çekilmedi. USS Gravely, USS Barry ve USS Ramage adlı muhripler de Akdeniz’de bulunuyor.

KOMUTANLAR ÜRDÜN'DE TOPLANIYOR

Ürdünlü bir yetkili, bazı Batılı ve Müslüman ülkelerin Suriye meselesini görüşmek üzere önümüzdeki günlerde Ürdün’de toplanacağını iddia etti.

Ürdün üst düzey bir askeri kaynağa göre ABD’nin Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Merkez Kuvvetler Komutanı General Lloyd Austin’in de katılacağı toplantıya S.Arabistan, Katar, Türkiye, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Kanada’dan temsilciler gelecek.