Sağlık ABD'de 'Kara Ölüm' uyarısı: Herkes gerekeni yapsın

ABD'de 'Kara Ölüm' uyarısı: Herkes gerekeni yapsın

Paylaş
ABD'de 'Kara Ölüm' uyarısı: Herkes gerekeni yapsın

Arizonalı sağlık yetkilileri, ülkedeki pirelerde veba mikrobu olduğunun tespit edilmesinin ardından halka yönelik uyarı yayınladı

ABC News'un haberine göre ABD'nin Arizona eyaletinin kuzeyindeki Navajo ve Coconino yetkilileri, ülkedeki pirelerin veba taşıdığını doğruladı.

Pire ısırığı yoluyla insanlara ve hayvanlara yayılabilen veba virüsüyle ilgili olarak Navajo Sağlık Departmanı halka yönelik bir uyarı yayınladı: "Navajo Eyaleti Sağlık Departmanı, pirelerin, kemirgenlerin, tavşanların ve hayvanlar üzerinde yaşayan parazitlerin taşıyabileceği bu ciddi hastalığa maruz kalma riskini azalmak için herkesi gereken önlemleri alması yolunda uyarıyor. (…) Hastalık, pire ısırması yoluyla ya da enfekte hayvanla doğrudan muhatap olma sonucunda insanlara ve hayvanlara geçebimektedir."

Arizona'da ilk veba vakası bu ayın başında rapor edilmiş, yetkililer halkı dikkatli olmaları, pirelerin olabileceği bölgelerden uzak durmaları ve evcil hayvanlarını evde bakmaları yolunda uyarmıştı.

Veba ya da diğer adıyla 'Kara Ölüm', 1347-1353 yılları arasında Orta Asya'dan yayılarak tüm dünyada 75-100 milyon insanın ölümüne neden olmuştu.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) verilerine göre ABD'de 1900 ve 2012 yılları arasında kaydedilmiş 1.006 veba vakası bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre ise dünya çapında 2010-2015 yılları arasında bildirilmiş 3248 Veba vakası bulunuyor.

Haberin Devamı