Sağlık 96 yaşındaki hastaya koltuk altından kalp ameliyatı!

96 yaşındaki hastaya koltuk altından kalp ameliyatı!

Paylaş
96 yaşındaki hastaya koltuk altından kalp ameliyatı!

Başarılı Türk kalp cerrahlarından Mahmut Akyıldız, dünyada ilk defa 96 yaşındaki bir hastaya koltuk altından girerek kalp ameliyatı yaptı

Dört profesörün riskli görerek ameliyat etmekten kaçındıkları 96 yaşındaki Şevki Aytaç'ı koltuk altından ameliyat ederek dünyada bir ilki başaran ünlü kalp cerrahı Mahmut Akyıldız'ın bu başarısı dünyada da ses getirdi.

Haberin Devamı

Akyıldız'ın geçen Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirdiği ameliyat ile kalbindeki 5 cm'lik tümörü aldığı 96 yaşındaki Aytaç'ın ise sağlığı yerinde.

YABANCI DOKTORLARDAN BİLGİ TALEBİ

Yoğun ameliyat temposuna karşın meslektaşlarından gelen soruları cevapsız bırakmamaya çalışan Akyıldız, önümüzdeki günlerde ameliyat sırasında kullandığı tekniği ve sonuçlarını kalp kapağı sempozyumları ile dergilerde yayınlayacağını belirtti.

'KOLTUK ALTI AMELİYATLARI DAHA AVANTAJLI'

Koltuk altından girilerek yapılan ameliyatları uygun vakalarda artık rutin olarak uyguladıklarını belirten Akyıldız özellikle ileri yaşta ve risk düzeyi yüksek hastalarda olumlu sonuçlar vermesi nedeniyle gittikçe yaygınlaşacağını söyleyerek şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Genç hastalar için estetik olması ve izlerin görülmemesi ön planda. Yaşlı hastalar için özellikle kemik erimesi olanlarda sternumun (iman tahtası kemiğinin) operasyon sonrası oynamaması, enfeksiyon riskinin daha az olması, daha erken hareketlenme ve sırtüstü yatma zorunluluğunun olmamasını çok büyük avantajlar olarak sayabilirim.”