Hayvanlar - Çevre 9 bin 'terminatör böcek' ormana bırakıldı
Paylaş
9 bin 'terminatör böcek' ormana bırakıldı

Antalya’nın Gazipaşa İlçesi’nde çam ağaçlarının gelişimine zarar veren çamkese böceğiyle mücadele edebilmek amacıyla ormana ’terminatör’ olarak adlandırılan 9 bin ’calosoma sycophanta’ böceği bırakıldı

Gazipaşa Orman İşletme Müdürlüğü tarafından, çam ağaçlarına zarar veren, ağaçları yanmış, kurumuş gibi gösteren, büyük çapta maddi kayba neden olan çamkese ’thaumetopoea pityocampa’ böceğiyle mücadele kapsamında, Alanya’da 2 bin, Gazipaşa’da ise 7 bin olmak üzere toplam 9 bin ’terminatör’ böcek larva halinde doğaya salındı.


YİYEREK YOK EDECEKLER


Doğal ortamında gelişimini tamamlayan yararlı böcekler, çamkese böceklerini yiyerek yok edecek. Gazipaşa Orman İşletme Müdürü Halil Kısacık, orman zararlılarıyla mücadele için Demirliçeşme Laboratuvarı’nda üretilen böceklerin, ’terminatör’ diye anılan calosoma sycophanta böceği olduğunu söyledi. Böceğin, çam kese zararlısıyla mücadele için doğaya bırakıldığını belirterek, 2014 yılında 5 bin, 2016 yılında ise 7 bin yararlı böceği doğaya bıraktıklarını ifade etti.

"BİYOLOJİK MÜCADELEYİ BAŞLATIYORUZ"


Erişkin böceklerden laboratuvar ortamında larva aldıklarını belirten Halil Kısacık, "Mart sonunda üretimlerimiz başladı. İlk 10-15 günlük süre içerisinde yumurtalar oluştu ve larvalarımız alınmaya başlandı. Larvalar çıktıktan sonra ve belli bir süre yiyim yaptıktan sonra çamkese böceği olarak bilinen ’thaumetopoea pityocampa’ zararlı böceklerimizin bulunduğu alanlara toprağa bırakarak, biyolojik mücadeleyi başlatıyoruz. Şu anda mücadelenin son evresindeyiz. Zararlılarla tamamen biyolojik mücadele yöntemini izliyoruz" dedi.

Haberin Devamı