Dünya 74 mahkum firar etti

74 mahkum firar etti

Paylaş
74 mahkum firar etti

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 74 mahkum firar etti

Kongo Cental Belediye Meclis üyesi Jean-Claude M’vuemba, yaptığı açıklamada, başkent Kinşasa'ya 40 kilometre mesafedeki Kasangulu hapishanesinden 74 kişinin firar ettiğini, hapishanede yalnızca hasta ve engelli 6 mahkumun kaldığını belirtti.

DUVARI YIKMIŞLAR


Mahkumların, sömürge döneminden kalan hapishanenin duvarını yıkarak kaçtığı kaydedildi.

Başka bir kaynak ise akşam 23'ten sabah 4'e kadar 97 mahkumdan 90'ının firar ettiğini, kaçanlardan bir kısmının polis tarafından yakalandığını belirtti.

Çarşamba günü de Makala cezaevinden 50'ye yakın mahkumun kaçtığı 30'unun güvenlik güçlerince yakalandığı duyurulmuştu.

İletişim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Lambert Mende, ülkenin orta kesiminde aktif BDK hareketi üyelerinin, tutuklu liderleri Ne Mwanda Nsemi'yi kaçırmak için cezaevine baskın düzenlediklerini iddia etmişti.

'600 MAHKUM FİRAR ETTİ'


Sivil toplum kuruluşları ise cezaevinden 600'den fazla mahkum firar ettiğini, 50'sinin güvenlik güçlerince öldürüldüğünü belirtmişti.

Yetkililer, Makala cezaevi firarilerinin bulunmasına yardım edenlere para ödülü verileceğini duyurmuştu.

HALKI İSYANA TEŞVİK ETME SUÇUNDAN TUTUKLANDI


Ülkenin batısında yer alan Kongo Central bölgesi milletvekillerinden Ne Mwanda Nsemi, Devlet Başkanı Joseph Kabila'ya hakaret ve halkı isyana teşvik suçlamasıyla mart ayında tutuklanmıştı.

Nsemi bir süre önce sosyal medyada yayılan görüntülerde halkı, "Ruanda vatandaşı olduğunu iddia ettiği Kabila'nın meşruiyetini tanımamaya ve ona karşı ayaklanmaya" çağırmıştı.

Nsemi ayrıca, seçime kadar iktidarda olacak geçiş hükümetinde kendisine makam verilmesini talep etmişti.

Haberin Devamı