Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu 6 ayda bir teste gidin
HABERİ PAYLAŞ

6 ayda bir teste gidin

Haberin Devamı

Kadınların meme taraması yaptırdığı gibi, erkeklerin de prostat için test yaptırması gerek. Basit bir kan testini, 45 yaş sonrası her erkeğin 6 ayda bir yaptırması tavsiye ediliyor. Böylece riskinizi azaltabilirsiniz.

SORU: Prostat genetik mi?

55 yaşındayım. Prostata yakalanmamak için neler yapmalıyız? Bu hastalık genetik midir?

CEVAP

Prostat doğuştan itibaren her erkekte bulunan ve idrar torbasının tam çıkışını çepeçevre saran bir salgı bezidir. İdrar yollarının savunmasını yapan ve meniye katılan birtakım değişik salgılar üretir. Prostat belirli yaştan sonra olan değil, doğuştan itibaren tüm erkeklerde bulunan organdır. Belirli yaştan sonra prostat hormonlardaki değişimin de etkisiyle yavaş yavaş büyümeye başlar. Bu büyüme fizyolojiktir. Saçlara ak düşmesi, derinin kırışması gibi normal yaşamın bir parçasıdır. Prostatın büyümesi için iki şart lazımdır.

1-İnsanın yaşlanması

2-Erkeklik hormonunun olması: Yani kişinin prostat sorunu olabilmesi için erkekliğinin olması gerekir. Hadım edilmiş kişinin yani yumurtalıkları alınmış bir kişinin prostat sorunu olmaz. Prostatın 3 önemli hastalığı vardır. Bu 3 hastalık değişik zamanlarda olmakla birlikte birbirinden ayrı olup aynı anda üçü birden de olabilir.

Hijyene dikkat etmek gerekir

1-Prostatitler:
Prostatın iltihabıdır. Ani çok şiddetli bir prostat iltihabı olduğunda insanı hastaneye aceleyle getiren, idrarı yapamaz hale düşüren bir hastalıktır. Ağırlıklı olarak gençlerde görülür. Cinsel yolla kadınlardan bulaşan mikroplarla oluşur. Hijyene dikkat etmemek de prostat iltihabına neden olabilir. Yüksek ateş ve idrar yapamama gibi şikayetlerle başlar ve kişiyi yatağa düşürebilir.

Prostatın iltihabı tam olarak tedavi edilmesi zordur, çünkü bu organın içine antibiyotikler zor geçer. İltihap bu nedenle kronik yani müzmin hale gelip yıllarca insanı süründürebilir. Akıntıdan kültür yapılmadan rastgele kullanılan antibiyotikler zaman içinde kronik prostatit, kısırlık gibi kalıcı sorunlara yol açabilirler.

Yüzde 10’u ameliyat olur

2-Prostatın büyümesi: Büyüyerek çevresinde bulunan idrar yolunu sıkılaştırması ve idrar yapmada zorluk oluşmasıdır. Bu hemen hemen herkeste görülür. Sonuçta erkeklerin yüzde 10’u hayatlarının belirli bir döneminde prostatla ilgili bir sorundan dolayı ameliyat olurlar. Herhangi bir şekilde idrar yapmakta rahatsızlık hissedenlerin ise yüzde 30’u ameliyatlık haldedir.

Erken yakalanırsa...

3-Prostat kanseri: İleri yaşlarda sık görülen bir başka tür prostat hastalığı da kanserdir. 60 yaşındaki insanlarda yüzde 30, 70 yaşındaki insanların yüzde 40’ında kanser başlangıcı olacak kadar bozulmuş hücrelere rastlanır. Prostat kanseri erken aşamalarda yakalandığında tamamıyla tedavi edilip yok edilebilir ve hastalıktan eser kalmaz. Ama geç teşhis edilirse bu hastalık kemiklere yayılırsa sadece idare edici tedaviler yapılır.

Kadınların meme taraması yaptırdığı gibi erkeklerin de bu testi yaptırması gerekir. Basit bir kan testidir, 45 yaş sonrası her erkeğin 6 ayda bir yaptırmasını öneririm. Prostat büyümesi nedeni ile açık, kapalı veya lazer ile ameliyat olanlarda da bu risk devam ettiğinden PSA testi önemlidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder