Ekrem Sarısu 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Haberin Devamı

Soru: 1971 doğumluyum. Şubat 1990’dan beri aralıksız Bağ-Kur’luyum. Ne zaman emekli olurum? İsmail ÇOLAKOĞLU
Cevap:
Emekli olmak için, 25 tam yıl prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. 2015 Şubat sonuna kadar ara vermeden prim ödeyerek toplam ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 2023’te 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Borçlanarak emekli olamazsınız
Soru: Annem Bağ-Kur’a ev kadını olarak 4 yıl dışarıdan prim ödedi. Aylık 90 lira prim ödüyordu. Sonradan prim tutarı 240 liraya yükseltildiğinden prim ödeyemedi ve dondurdu. Annemin bu yasadan yararlanıp emekli olma imkânı var mı? Oğuzhan ALTUN

Cevap:
Torba Yasa’da emekli olma şartlarını değiştiren ve erken emeklilik sağlayan düzenleme bulunmuyor. Anneniz Torba Yasa’dan yararlanarak emekli olamaz. Annenizin emekli olması için, 11 yıl daha prim ödeyerek, 4 yıl olan prim ödemesini 15 tam yıla tamamlaması lazım. 15 yıl prim ödedikten sonra aranan yaş haddini de doldurarak emekli olabilir.

Birden fazla işyerinden bildirilmek sigortalının yararınadır
Soru: İki farklı işyerinden sigortam yatıyor. Bu durumun bana yararı mı yoksa zararı mı olur? İleride emekli olacağım zaman bana sıkıntı yaratır mı? Bir de sigortamın başlangıcı 10 Haziran 2009. Buna göre ne zaman emekli olabilirim? Cengiz KARACA
[[HAFTAYA]]
Cevap: İki farklı veya daha fazla işyerinde prim ödenmesi sigortalının yararınadır. Çünkü, üstünden prim ödenen kazanç tutarları, prime esas kazanç tutarının üst sınırını aşmamak üzere birleştirilir. Gün sayısında artış olmaz. Kaç yerden bildirilirse bildirilen ay için 30 gün dikkate alınır. Emekli olmak için; 7200 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Her iki şartı birlikte sağlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Asgari ücret üstünden prim ödemektense ödememeniz daha iyi
Soru: 26 Şubat 1966 doğumluyum. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) girişim 18 Şubat 1991 olup 6648 gün prim ödemem var. 1988’de 18 ay askerlik yaptım. Şu an işsizim. Benim iki sorum olacak; 1) Ne kadar askerlik borçlanması yapıp, en erken hangi yıl emekli olabilirim? 2) Bundan sonraki prim ödemelerimin düşük/asgari ücret olması durumunda, alacağım emeklilik maaşını çok olumsuz etkiler mi?
Primlerim bugüne kadar yüksek brütten ödendi. Emeklilik hesaplama dönemlerini ve şeklini biraz inceledim. Tam olarak anlayamadım. Fakat benim için yüksek ödenen primin katkısı olacağını, aksi halde biraz olumsuz etkileyeceğini tahmin ediyorum. Ama emekli olacağım güne kadar düşük prim ödemektense, hiç prim ödememek nasıl olur? Bilgi verirseniz sevinirim. ÖZGÜR Cevap:
1)
Askerlik sürenizin 15 ayını borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz 15 ay geri gider ve emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 51 yaşınızı dolduracağınız 26 Şubat 2017’de emekli olabilirsiniz.
2) Tahmininiz doğru. Primleriniz bugüne kadar prim hesabına esas kazancın üst sınırı veya üst sınıra yakın bir tutar üstünden ödenmişse, bundan sonra prime esas kazancın alt sınırından prim ödemeniz, emekli aylığınızı düşürür. Alt sınırdan prim ödemektense ödememeniz daha iyi.

Eksik primleri borçlanarak emekli olma usulü yok
Soru: 27 Haziran 1962 doğumlu bir kadınım. SSK giriş tarihim 1 Ekim 1980 olup, 1949 gün prim ödemem var. 1986’dan sonra çalışmadım. 1989’da bir doğum yaptım. En son çıkan kanunlarla doğum ödemesi yaparak ya da bankadan kredi alarak nasıl emekli olabilirim? Mine TEKDAL

Cevap:
8 Eylül 1999 itibarıyla 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğunuzdan, eski yasa şartlarına tabi olarak emekli olacaksınız. Eski yasaya göre yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Sigorta başlangıç tarihinden sonra doğum yaptığınızdan ve doğum sonrasında iki yıl sigortalı çalışmadığınızdan doğum borçlanması yaparak 720 gün kazanmanız mümkün.
Doğum borçlanmasından sonra 931 gün daha prim ödeyerek, toplam prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Kazanılan günler borçlanma tarihindeki sigortalılık statüsüne sayıldığından, doğum borçlanmasını sigortalı bir işte çalışırken yapmalısınız. Geride kalan boş günler borçlanılarak kazanılamadığından, bankadan kredi alarak toplu prim ödeyip emekli olamazsınız.

SSK’da 2014, Bağ-Kur’da 2016’da emekli olabilirsiniz
Soru: 30 Eylül 1966 doğumluyum. 1983 SSK girişli olup 550 gün ödenmiş primim var. 1989’da da Bağ-Kur girişim var. 22 yıl 2 ay Bağ-Kur hizmetim mevcut. Fakat 2008’den bu yana primlerimi yatıramadım. Bu aftan yararlanıp borcumu yapılandırıp ne zaman emekli olabilirim? İlhami BAYAR

Cevap:
Bağ-Kur’da emekli olmak için 25 tam yıl prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 1 Ağustos 2012’ye kadar ara vermeden prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 30 Eylül 2016’da emekli olabilirsiniz. Sigorta başlangıç tarihiniz SSK’dan emekli olmanızı avantajlı kılıyor.
Bağ-Kur’u kapatıp sigortalı bir işte çalışarak en az 1260 gün (3.5 yıl) prim ödemeniz halinde, SSK’da emekli olmak için 25 yıl sigortalık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz ve 1260 gün prim ödemenizi dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. (15 Nisan 2011’den itibaren çalışarak prim ödeme başladığınızı ve ara vermeden prim ödediğinizi varsaydığımızda 15 Ekim 2014’te emekli olabilirsiniz)

Şirket ortakları artık sigortalı çalışarak prim ödeyebilecek
Soru: İki ayrı limited şirkete ortaklığım var. Bağ-Kur’luyum. SSK’lı olarak başka bir işyerinde çalışabilir miyim? Mehmet YAŞAMIŞ

Cevap:
25 Şubat 2011’de yürürlüğe giren Torba Yasa, sizin gibi şirket ortaklılığından dolayı Bağ-Kur’lu olanlara, sigortalı çalışarak 4/a sigortasına prim ödeme imkânı sağladı. Kendi şirketinizde ve ortağı olduğunuz şirkette olmamak kaydıyla sigortalı çalışarak 4/a sigortasına (eski adıyla SSK) prim ödeyebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder