Ekrem Sarısu 5 yıl daha çalışmanız ve 52 yaşı doldurmanız gerek
HABERİ PAYLAŞ

5 yıl daha çalışmanız ve 52 yaşı doldurmanız gerek

Haberin Devamı

Soru: 16 Mayıs 1969 doğumluyum. Öğretmen bir kadınım. Mesleğe 13 Kasım 1990’da başladım. 1 Eylül 2002’de istifa ettim. 12 Aralık 1996’da mesleğime geri döndüm. Ne zaman emekli olabilirim? Mutlu DİNÇ Cevap: 1 Eylül 2002’de istifa ederek ayrılıp, 12 Eylül 1996’da mesleğe geri dönülmez. Herhalde sorunuzu yanlış kaleme aldınız. Sorunuzu 12 Aralık 1996’da istifa ettiğiniz ve 1 Eylül 2002’de mesleğe geri döndüğünüz varsayımına göre cevaplandırıyoruz. 20 yıl fiili hizmet süresi ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. 5 yıl daha çalışarak fiili hizmet sürenizi 20 yıla tamamlamanız şartıyla, 16 Mayıs 2021’de emekli olabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

Hisseli olsa da ikinci dairesi olan emekli sıfır oranlı Emlak Vergisi’nden yararlanamaz

Soru: Eşim Emekli Sandığı’ndan emekli bir öğretmen. Üzerine kayıtlı 200 metrekareden düşük kendi oturduğumuz bir daire mevcut. Ayrıca üzerine kayıtlı gelir getirmeyen hisseli bir arsa ve kirada olmayan hisseli bir daire bulunuyor. 2003’ten bu yana Emlak Vergisi yatırıyoruz. Bu yıl uyarılar üzerine bağlı olduğumuz belediyeye müracaat ederek Emlak Vergisi’ni iptal ettirdim. Ama arsa vergisinin ödeneceğini bildirdiklerinden onu yatırdım. Daha önce yatırılmış olan vergileri geri almanın mümkün olmadığını belirttiler. Bir arkadaşımın uyarısı üzerine sitenizle tanıştım ve vergilerin geri alınabileceğini öğrendim. Fakat geri alma örnek dilekçesinin olduğunu belirtmenize rağmen bulamadım. 1) Vergilerin geri alınabileceği bir örnek dilekçe, 2) Ödenen vergilerin geri alınabileceğine dair bir resmi yazı örneği, 3) Arsa vergisinin alınıp alınamayacağı hakkında bilgi, 4) Hangi tarihten itibaren yatırılan vergilerin istenebileceği, 5) Eğer belediye bu duruma itiraz ederse ne gibi yolları takip edeceğim hakkında tarafımın bilgilendirilmesini rica ederim. N.Kemal BAYRAKTAR Cevap: 1) Dilekçe aramanıza gerek yok. Çünkü, eşinizin Emlak Vergisi ödemesi gerektiğinden, geçmişte ödediği vergileri geri alamaz. Sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek dairesi olan ve emekli aylığından başka geliri olmayanlar yararlanıyor. Eşinizin hisseli de olsa ikinci dairesi olduğundan Emlak Vergisi ödemesi gerekir. Hisseli dairesini size devrederse, vergi ödemez. 2) Vergi iadeleri resmi yazı örneğiyle değil, kanun hükmüyle yapılır. Vergi iadesine ilişkin yasa hükümleri, Emlak Vergisi Kanunu’nun 8’inci ve Vergi Usul Kanunu’nun düzeltme hükümlerine ilişkin 116-126’ncı maddeleridir. 3) Bir an için eşinizin sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından yararlandığını ve bina vergisi ödemediğini varsaysak bile arsa vergisini ödemesi gerekiyor. 4) Geriye doğru 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde yersiz ödendiği belirlenen vergiler, talep edilmesi halinde iade edilir. 5) Belediye iade edilmesi gereken bir vergiye ilişkin düzeltme talebini reddederse, olay şikâyet yoluyla belediye başkanlığına taşınır. Belediye başkanının da reddetmesi halinde ise vergi mahkemesine dava açılır.

21 Eylül 2014’te 5450 gün prim ve 51 yaşı doldurmanız şartıyla emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Nisan 1992’de SSK’lı oldum. Kasım 1989-Mayıs 1991 arası askerliğimi yaptım. Askerliğimi 550 gün borçlandım. Askerden önce SSK yoktu. Ne zaman emekli olabilirim? Erdoğan MISIRLIOĞLU Cevap: Başlangıçtan önce yaptığınız askerliğinizi borçlanmanız sigorta başlangıç tarihinizi 550 gün geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Doğum tarihinizi ve prim ödeme gün sayınızı bildirmemişsiniz. 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 21 Eylül 2014’te, toplam 5450 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 51 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Hem eşten hem babadan aylık alamazsınız, istediğinizi tercih edebilirsiniz

Soru: Babam SSK’dan emekli olarak 23 Ağustos 1983’te vefat etti. Annem ve bana maaş bağlandı. Ben sadece 2 ay maaş aldım ve evlendim. Eşim deniz kuvvetlerinden emekli astsubaydı ve Ekim 2009’da vefat etti. Şimdi hem eşimden Emekli Sandığı, babamdan da SSK yetim maaşı alabilir miyim? Nazire SÖZER Cevap: Hem eşten hem de babadan dolayı aylık alamazsınız. Ancak, tercih ettiğiniz aylığı alma hakkınız var. Muhtemelen eşinizden aldığınız aylık yüksek olduğundan, eşinizden aldığınız aylığı tercih etmiş olacağınızdan, aynı şekilde aylık almaya devam edeceksiniz.

Emekli aylığı için bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüğüne başvurun

Soru: 1 Eylül 2012’de SSK emeklilik hakkım doğuyor. 8600 gün primim var. Ne kadar emekli maaşım olur? Emekli olabilmem için ne yapmalıyım? Tarık EKİZ Cevap: Emekli aylığını, prim sayısıyla çalışma hayatı boyunca üstünden prim ödenen kazanç tutarı belirliyor. Kazanç tutarlarınız olmadan ne kadar aylık alacağınız hesaplanamaz. 1 Eylül 2012’de emekliliği hak ediyorsanız, Eylül 2012’de bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu il veya merkez müdürlüğüne, emekli aylığı bağlanması için başvurmanız halinde, 1 Ekim 2012’den itibaren emekli aylığınız bağlanır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder