Pazar Postası 5 yaşından beri oyuncu
Paylaş
5 yaşından beri oyuncu

Halit Akçatepe'yi Hababam Sınıfı'nın 'Güdük Necmi'si olarak çok sevdik.5 yaşında girdiği ve 71 yılını verdiği sinemada unutulmazlar arasında yer aldı

Halit Akçatepe 1 Ocak 1938’de OrduÜnye’de doğar. Babası Sıtkı Akçatepe, Osmanlı’nın Lale Devri Sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın torunudur. Tiyatro sanatçısı olan Sıtkı Akçatepe’yi, Halit Akçatepe’nin ‘Güdük Necmi’ rolünü üstlendiği ‘Hababam Sınıfı’nın ‘Paşa Nuri’ kod adlı yaşlı tarih öğretmeni olarak tanırız. Halit Akçatepe’nin annesi Leman Akçatepe Yeşilçam filmlerinde anne rolünde izlediğimiz sinemanın emektar oyuncusudur. Halit Akçatepe, şöyle anlatır bir röportajında: “Babamın tiyatrodan aldığı para yetmiyor, zar zor anca evi geçindiriyormuş. Annem bu parayla meyva alamıyormuş. Babama, ‘Çocuğun meyva yemesi lazım, ben de oyuncu olacağım, kazandığım para ile Halit’e meyva alacağım’ demiş. Annem sinemada çok başarılı oldu, içinde oyunculuk varmış.” Halit Akçatepe işte bu sanat dolu ortamda 5 yaşındayken sinemaya adım atar. Halit Akçatepe bir röportajında şöyle anlatır: “Hiçbir şeyden haberim yoktu ki. Muhsin Ertuğrul’u bilmem o zaman, 5 yaşındaymışım. 1943’te ‘Nasrettin Hoca Düğünde’ adlı bir film çekeceklermiş. Muhsin Bey babama; ‘Sıtkı oğlunu getir o oynasın’ demiş. Sette kucaktan kucağa dolaşmışım. Sevmişler beni, ne yapacağımı anlatmışlar, böyle başlamışım sinemaya.”

Haberin Devamı

12 yaşına kadar 32 filmde oynadı

Bir yandan ilkokula giderken diğer yandan 12 yaşına kadar 32 filmde rol alır. Sonra sinemayı değil okulu seçer ve Fransız lisesi Saint Benoit’da eğitimini sürdürür. Ama kanındaki oyunculuk geni onu rahat bırakmaz. Bir yandan Yeşilay’ın ‘Yeşil Sahne’sinde amatör olarak sahneye çıkar. Çıkış o çıkış olur. Baba mesleği tiyatroda profesyonelleşir; Avni Dilligil Tiyatrosu’nun 1963 yılındaki kadrosunda yer alır. Ama gün gelir yine bir seçim yapmak zorunda kalır. Halit Akçatepe bir röportajında bu seçimi şöyle anlatır: “Tiyatro beni doyurmuyordu. Başlangıçta bunun için sinemaya ‘Evet’ dedim...” Halit Akçatepe’nin çevirdiği filmlerden çoğu unutulmaz, Yeşilçam’a damgasını vuran filmlerdir. Ertem Eğilmez’in değişmez kadrosunda o da yerini almıştır ve bu hiç de kolay değildir. 1970 yılına gelindiğinde ardında tam 40 film bırakmıştır. ‘Üç Arkadaş’, ‘Köyden İndim Şehire’, ‘Mavi Boncuk’ ve daha birçok film. Hababam Sınıfı’nın ‘Güdük Necmi’si olarak Yeşilçam tarihine geçer. Halit Akçatepe lise öğrencisini oynadığı bu filmin çekimi sırasında aslında 35 yaşındadır! Hep kekeme rollerinde oynayan Halit Akçatepe; bir röportajında şöyle anlatır: “Babamı defnettim gittim oyunumu oynadım, annemi defnettim gittim filmimi çektim. Ameliyat olduğumda doktora ‘yarın çekime gideceğim’ dedim, ‘Olmaz’ dedi. Ama ben karnımdan çıkan hortumlarla, idrar torbasıyla çıkıp sete gittim oynadım...”

Haberin Devamı

Çapkınlık itirafı

Halit Akçatepe, kendi deyimiyle oyunculuktaki başarıyı özel hayatında yaşamaz. Son yıllarda verdiği röportajlarının birinde gençliğinde çok çapkın olduğunu itiraf eder; hatta “Hayatımda herhalde 150’den fazla kadın olmuştur” der. İki kere evlenir Halit Akçatepe. 1963’te evlenip 1981’de boşandığı ilk eşi Tülin Hanım’dan 1964 ve 1968’de iki kızı dünyaya gelir. İkinci evliliğini 1999’da kendisinden 39 yaş küçük Rezzan Hanım’la yapar. Tanıştıklarında Halit Akçatepe 57, Rezzan Hanım ise 18 yaşındadır. 2001’de bir kızları olur. 11 yıl süren evliliğin ardından boşanırlar. Halit Akçatepe, evliliklerinin neden sürmediği konusunda ise bir röportajında şöyle der: “Zor bir insanım, kendime göre prensiplerim var. Mesela ben her sabah kahvemi sıcak içerim; sıcak gelmediğinde fırlatır, atarım. Bunu kaldıracak insan lazım...”

Haberin Devamı