Sağlık 5 soruda kısırlık

5 soruda kısırlık

Paylaş
5 soruda kısırlık

Kadın Doğum Uzmanı Doç.Dr. Kadir Savan kısırlığa neden olan faktörleri anlattı

MEDİCAL PARK BAHÇELİEVLER HASTANESİ TÜP BEBEK MERKEZİ VE KADIN DOĞUM BÖLÜMÜ DİREKTÖRÜ DOÇ. DR. KADİR SAVAN ANLATTI:

Haberin Devamı

1) Kısırlık nedir?

Doç. Dr. Kadir Savan: Kısırlık haftada 2-3 kere korunmasız olarak yapılan düzenli ilişkiye rağmen 1 yıllık süre içinde gebelik elde edilememesidir. Henüz 3 aylık bir çiftin gebelik elde edemediğinde hemen hekime başvurması gereksiz. Çünkü hiçbir sorunu olmayan çiftlerde bile aylık gebelik oranı yaklaşık yüzde 25’tir. 1 yıllık süre sonunda bu oran yüzde 80’e çıkar. Bu nedenle çiftlerin 1 yıl kadar beklemesi uygun.

2) Bekleme süresi için yaşa göre farklılık var mı?

Doç. Dr. Kadir Savan: Gebelik elde etmede erkek yaşı önemli değil. Ancak kadının yaşı ilerledikçe gebe kalma potansiyeli azalıyor. Özellikle 35 yaşın üstünde gebe kalma oranları düşer ve 40 yaşından sonra belirgin azalır. Bu nedenle 35 yaş üzeri hanımlarda bekleme süresinin 6 ay ile sınırlandırılması uygun. 40 yaş üzeri bir kadın ise gebelik arzusu varsa herhangi bir bekleme süresi olmaksızın hekime başvurmalı.

Haberin Devamı

3) Kısırlık nedenleri neler?

Doç. Dr. Kadir Savan: Kadına ve erkeğe ait nedenleri ayrı tutmak gerekir. Erkeklerde sperm yapım sorunları en başta gelir. Spermlerin sayı, hareket ve şekil bozuklukları gebeliği engelleyebiliyor. Bunun yanında cinsel fonksiyon bozuklukları, erkek üreme yollarının iltihapları, sistemik hastalıklar gibi nedenler de kısırlığa yol açar. Kadınlarda ise yumurtlama sorunları, tüplere ait nedenler, anatomik bozukluklar, miyomlar, polipler, endomeriozis gibi hastalıklar, iltihabi hastalıklar ve sistemik sorunlar gebeliği engelleyebilir.

4) Tanıda istenen testler hangileri?

Doç. Dr. Kadir Savan: Erkeklerde tanı koymak daha kolay. Basit bir semen analizi ile değerli bilgiler elde edilebilir. Ancak tanı koymak için en az iki test gereklidir. Bunun için erkeklerden semen (meni) örneği alınmalı. Burada dikkat edilmesi gereken, örnek vermek için erkeklerin 3 günden az olmayan 5 günden de çok olmayan bir perhiz ile başvurmuş olmasıdır. Kadınlarda ise testler basamak basamak istenmeli. Burada basitçe yapılabilecek hormon testlerinden, tanı koymak için yapılacak cerrahi müdahalelere kadar bir dizi işlem gerekebilir. İlk planda adetin 3. günü yapılacak hormon testleri, ultrason ile yumurtalıklar ve rahimin değerlendirilmesi, rahim filmi ile rahim ve tüplerin değerlendirilmesi gerekir. Bazen özel kan testleri, ayrıntılı ultrason değerlendirmeleri, laparoskopi ve histeroskopi ameliyatları yapılarak rahim içinin ve karın boşluğunun kamera ile değerlendirilmeleri gerekebilir.

Haberin Devamı

5) Kısırlık nasıl tedavi edilir?

Doç. Dr. Kadir Savan: Kısırlık tedavilerinde tedavi nedene göre yapılıyor. Erkek kısırlıklarında hastalar ürologlar tarafından değerlendiriliyor. Burada var olan problemler ilaçlar ile ya da cerrahi metotlarla tedavi edilebilir. Erkek kısırlıklarında tedaviye cevap alınamadığında aşılama ya da tüp bebek gibi üremeye yardımcı metotlar ile gebelik elde edilebilir. Kadınlarda ise aynı şekilde ilaç ya da cerrahi yöntemler ile birçok vakada gebelik sağlanabilir.