Sağlık 45 dakikada varise elveda

45 dakikada varise elveda

Paylaş
45 dakikada varise elveda

Yüzeysel varislerin tedavisinde kullanılan damar içi lazer yöntemi hastanın günlük programını engellemiyor. 45 dakikada yapılan bu işlem sonrası varisler ortadan kalkıyor. Kişi yürüyerek hastaneden ayrılıyor, ağrı duymuyor

ALMAN HASTANESİ VARİS MERKEZİ DİREKTÖRÜ OP. DR. MUSTAFA K. ÇALIK ANLATTI:

Varis teşhisi nasıl konuluyor?

Varis teşhisi günümüzde kolaylaştı. Varis hastalarında hastanın özgeçmişi, geçirdiği hastalıklar, ailesinde varisin mevcudiyeti, yakınmaları ve muayene bulguları tanıda önemli yer tutar. Muayene sırasında yapılacak Trendelenburg ve Perthes Testleri varisleşen damar sisteminin temel bölgelerini belirler. Muayene sonrası yapılan el doopleri tetkiki ve renkli dupleks ultrasonografi ile her hastaya özgün varis haritasının çıkartılması variste yüzde 99’lara varan teşhis olanağı sağlar. Bu tetkikler hasta konforunu bozmaz, ağrılı ve girişimsel yöntemler değildir.

Tedavi seçenekleri nelerdir?

1) Klasik varis operasyonu
2) Mikro flebektomi
3) Skleroterapi (İğne tedavisi)
4) Köpük tedavisi
5) Lazer tedavisi
a) Yüzeysel lazer
b) Endovenöz Lazer Ablasyon (EVLA, Damar içi lazer tedavisi)
6) Radyo frekans dalgaları ile ablasyon Lazer tedavisi nedir? Lazer tedavisinde temel prensip, hastalıklı damara özgü dalga boyundaki enerji uygulamasıyla hastalıklı damarı devre dışı bırakmaktır.

Lazer tedavisi hangi tür varislere uygulanabilir?

Lazer tedavisinin yüzeysel (cilt) varislerinde ve halk arasında iç varis diye bilinen varis tipleri olmak üzere iki değişik uygulaması vardır.

Lazer damar içine nasıl uygulanıyor?

Daha önceleri klasik operasyonla yok edilebilen ileri derecedeki varislerin birçoğu günümüzde EVLA (Endovasküler Lazer Ablasyon; damar içi lazer) tedavisiyle ortadan kaldırılabiliyor. Bu yöntemde hasta konforu en ön planda tutuluyor. Makarna çubuğu kalınlığında bir lazer kateterinin ultrason eşliğinde hasta damarın içine lokal anestezi ile yerleştirilmesini takiben hastalıklı damarın lazer ışığıyla devre dışı bırakılması temeline dayanıyor.

Açık cerrahiden farkı ne? İşlem ne kadar sürüyor?

Damar içi lazer (EVLA) yönteminin cerrahiden farkı şöyledir:

Hasta güvenliği ve memnuniyetine en iyi hizmet eden lazer dalgalarından oluşması
Genel anestezi yok (Tümessant anestezi denilen lokal uyuşturma ile yapılıyor)
Hastane yatışı yok
Girişimden 1-2 saat sonra hasta yürüyerek klinikten ayrılabilir
Kısa işlem süresi (45 dakika)
Güvenli
Ağrısız
Başarı oranı (yüzde 95-97)
Başarılı kozmetik sonuçlar
Cerrahi girişimden daha ekonomik

Herkese yapılabiliyor mu?

İşlemin yapılmasına engel teşkil edecek damar yapısı mevcut olmayan her hastaya uygulanabilir. Yani lazer kateterinin girebildiği ve ilerletilebildiği her vakada kullanılabilir. Tabii ki bu noktada daha önemli bir şart var: O da hastanın seçimidir. Hastaya uygun yöntemi önermek kadar eğer tıbben fark yoksa son kararın hastaya ait olduğunu da unutmamamız gerekir.

Yan etkileri var mı?

Damar içi lazer ile varis tedavisi sonrası yan etkiler nadirdir. Bazen hastalar lazer yapılan hat boyunca kızarıklıktan şikayetçi olabilirler. Bazen işlem sonrası erken dönemde lazer uygulanan damar deri altında hafif ağrılı bir sertlik şeklinde hissedilebilir. Bu birkaç hafta içinde kaybolur. Hastalar çok nadiren lazer uygulanan toplardamar üzerindeki deride uyuşukluktan yakınabilirse de, bu durum da birkaç hafta içinde düzelir.

Peki deri lazeri nasıl yapılıyor?

Küçük, orta boy yüzeysel varislerde (kozmetik ve yakınmaları gidermek amaçlı) hasta memnuniyeti sağlayacak bir tedavi yöntemidir. Özellikle halk arasında kılcal damar genişlemeleri olarak bilinen spider ven ve telenjiektazilerde Nd-YAG lazerin küçük başlıkları ile mükemmel başarı elde edilmektedir. Uygulama sadece 15-20 dakika sürmektedir ve skleroterapi yöntemiyle birlikte kullanarak daha başarılı sonuçlar almak mümkündür. Bu yöntemde kullandığımız lazerin en önemli yararı yaz-kış uygulanıyor olması ve her cilt tipinde kullanılabilmesidir.

Tedaviden sonra nelere dikkat edilmeli?

Hastalar işlemden hemen sonra gündelik yaşamlarına dönebilir, spor aktivitelerini gerçekleştirebilir. Yürüyüşü her işlem sonrası öneriyoruz. Varis çoraplarını düzenli kullanmaları hem tedavinin başarısını artırıyor hem de yeni gelişebilecek varislere karşı da korunma sağlanmalıdır. Lazer işlemi sonrası güneşlenmeyi 1 hafta kadar önermiyoruz. Sonrasında da normal koruyucu güneş kreminin yeterli olduğunu düşünüyoruz.

Lazer tedavisi ciltte yanıklara yol açabilir mi?

Konusunda uzman olmayan kişilerce yapılan lazer uygulamalarında yanık, kalıcı lekelere rastlamak mümkündür.

Hazırlayan: ÖZGÜR KÖYLÜ
ozgur.koylu@posta.com.tr

3

Haberin Devamı