Bilim - Teknoloji 427 GHz hızında işlemci!
Paylaş
427 GHz hızında işlemci!

Silikon yerine grafin maddesinin kullanması, bilgisayar teknolojisini tamamen değitirebilir!

Grafin ile çok hızlı işlemciler üretmek mümkün. Ancak bugüne kadar bu bilgi teoride mümkündü. Bilim insanları, grafinden nasıl işlemci üretilebileceğini henüz bilmiyordu. Ancak büyük bir adım atıldı ve ilk çalışan grafin işlemci üretildi.

Haberin Devamı

Grafin işlemcilerin hızını merak edenler için bir tanımlama vermek gerekirse, ışık hızında olduklarını söyleyebiliriz. Grafin ile yapılan testlerde 427 GHz hızında işlemci üretilebileceği anlaşıldı. Bu da, bugünkü işlemci teknojisi ile ulaşılan hızlardan 100 kat daha hızlı bilgisayarlar üretebilmek anlamına geliyor.

Ancak grafin transistörleri ile ilgili bilim insanlarının henüz çözemediği bir problem var. Bu transistörleri kapamak mümkün olmuyor. Bir kez çalışmaya başlayınca sonsuza kadar çalışıyorlar. Bu da onların üzerinden farklı verileri geçirmeyi zorlaştırıyor.

Bilim insanları bu sorunu çözmek için farklı bir çözüm yolu öneriyorlar: "Grafine silikon muamelesi yapmayı kesmeliyiz!" Bilim insanları silikon transistörlerde olduğu gibi, akımı kesmek yerine transistörü kapamak için ters yönde akım verme yöntemini geliştirmişler.

Haberin Devamı

Grafin teknolojisi henüz çok yeni. Bu maddeyle yapılacak ve ticari olarak kullanıma girecek işlemcileri görmek için henüz erken ancak birgün grafin işlemciler yeterince geliştiğinde, bilgisayarların bugün alıştığımızdan çok daha hızlı çalışacağını tahmin edebiliriz.

Kaynak: CHIP Online