Sağlık 40'lı yaşlara dikkat!

40'lı yaşlara dikkat!

Paylaş
40'lı yaşlara dikkat!

Hemoroid yani basur uzun süre oturarak ya da ayakta çalışanlarda, kabızlık çekenlerde, sürekli öksürenlerde daha sık görülüyor

KADIKÖY ŞİFA HASTANESİ GENEL CERRAHİ UZMANI OP. DR. LEVENT EMİNOĞLU ANLATTI:

Hemoroid nedir?

Op. Dr. Levent Eminoğlu: Hemoroid dokusu her insanda anüs (makat) bölgesinde olan, toplardamar ve atardamarın doğrudan bağlantılı olduğu bir damar yumağıdır. Hemoroidal doku damar yumağı (anjiyo kavernöz) yapısında olan ve anüsün çıkışında yastıkçık görevi gören bir dokudur. Hemoroidal dokuda atardamar ve toplardamar (arteriyovenöz) arası direkt bağlantılar mevcuttur. Bu yapı sayesinde kalınbağırsağın en son kısmındaki algılayıcıların uyarısıyla hemoroidal doku içindeki kan miktarı hızlı bir şekilde ayarlanıp istemsiz olarak anüsten sıvı ve gaz çıkışını engelleyen bir yastık mekanizması şeklinde çalışır. Hemoroidal doku bu yönüyle yaşam kalitesini sağlamakta önemli yere sahiptir.

Nasıl ortaya çıkıyor?

Op. Dr. Levent Eminoğlu: Bu damar yumağı şişip dolaşımı bozulduğunda ya da sarktığında ağrı, kanama ya da kaşıntı yapmaya başladığında hemoroid hastalığı oluşur. Hemoroidin belirtileri nelerdir? Op. Dr. Levent Emİnoğlu Hemoroid hastalığının en sık rastlanılan belirtileri; kanama, ağrı, kaşıntı ve ele büyümüş meme gelmesidir.

Hemoroidin türleri var mı?

Op. Dr. Levent Eminoğlu: Evet, hemoroid; iç ve dış hemoroid olarak sınıflandırılır.

İç hemoroid nedir?

Op. Dr. Levent Eminoğlu: İç hemoroid dokusu anüsün iç tarafında dişli çizgi olarak tanımlanan çizginin üst tarafında bulunur. Her insanda iç hemoroid dokusu vardır. Olağan şartlarda görevleri kalın bağırsağın son bölümündeki basınç değişimlerine bağlı olarak şişip sönerek doğal yastıkçık şeklinde istemsiz gaz ve sıvı çıkışına engel olmaktır.

İç hemoroid rahatsızlığı hangi durumlarda ortaya çıkar?

Op. Dr. Levent Eminoğlu:

* Uzun süre ayakta çalışan veya sürekli oturarak çalışan insanlarda

* Ikınarak tuvalet yapan ve tuvalette uzun süre oturan insanlarda

* Süreğen öksürük ve kabızlığı olan kişilerde

* Gebelik sırasında

* Kronik kabızlık ya da uzamış ishal durumunda İç hemoroid dokusunu bağırsak duvarına bağlayan Park bağları (Park ligamanı) zedelenir ve hemoroid dokusu aşağı doğru sarkmaya başlar ve sarktıkça da şişer. Bunun nedeni hemoroid memesinin kirli kanını taşıyan damarlarda sarkma nedeni ile oluşan açılanma ve kirli kanın geri akımında zorlanmadır.

Dış hemoroid nedir?

Op. Dr. Levent Eminoğlu: Dış hemoroid dokusu anüsün dışında cilt altında olan ve olağan şartlarda görünmez olan damarsal bir dokudur. İç hemoroidlerde olduğu gibi kabızlık, ıkınma, sürekli öksürük gibi durumlarda şişebilir ve görünür hale gelir. Dış hemoroid başlangıç aşamasından itibaren kanama ve ağrı yapar.

Dış hemoroid kendini daha mı çabuk belli ediyor?

Op. Dr. Levent Eminoğlu: Evet, dış hemoroid dokusu anüsün dışında olduğundan hasta çoğu kez kendi tanısını koymuş olarak gelir. Sıklıkla anal fissur (yırtık, çatlak) ile birliktedir. Ağrı ve kanama ön planda olduğundan iç hemoroidlere göre daha erken tanı konulur. Buna rağmen sıklıkla hemoroid içi kanama (tromboz) oluşabilir. Bu genelde anüs çevresinde ele gelir büyüklükte sertlik ve morluk olarak algılanır. Tromboze hemoroid acil girişim gerektirir.

İkisi arasındaki farklar nelerdir?

Op. Dr. Levent Eminoğlu: Temelde aynı dokunun iki farklı yerde olması dışında farkları yoktur. Hemoroidal hastalık 4 evrede incelenir. 1’inci evrede hemoroidal doku büyümüştür. Özellikle sert dışkı sonrasında kanama görülür, fakat sarkma yoktur. 2’nci evrede büyümüş olan hemoroidal doku kanama ile birlikte özellikle tuvalet sırasında şişer, aşağıya sarkar, tuvalet sonrası kendiliğinden normale döner. 3’üncü evreye gelmiş hemoroidal hastalıkta sarkan hemoroidlerin normal pozisyona gelmesi için elle itilmesi gerekir. 4’üncü evrede ise sarkmış olan hemoroidler elle de normal pozisyona getirilemez ve acil operasyon gerektirir. Bunların dışında herhangi bir evrede akut tromboz denilen hemoroid dokusu içinde kan göllenmesi sonucu pıhtılaşma meydana gelebilir. Sıklıkla çok ağrılı bir durumdur ve çoğu kez acil operasyon gerekir.

Değişen yaşam koşulları bu hastalığın ortaya çıkışını tetikliyor mu?

Op. Dr. Levent Eminoğlu: Toplumumuzun yeme alışkanlığının değişmesi, daha fazla hazır ve hızlı gıda tüketmemiz, daha çok masa başı işi yapılması, daha az spor yapılması ve kilo artışı hastalığın ortaya çıkışını hem daha önceye çekiyor, hem de artırıyor.

Daha çok hangi yaşlarda görülüyor?

Op. Dr. Levent Eminoğlu: Hemoroid hastalığı hemen her yaşta görülebiliyor. Ancak daha çok 40’lı yaşlardan sonra ortaya çıkar.

Sık görülen bir sorun mu?

Op. Dr. Levent Eminoğlu: Toplumumuzun erişkin nüfusunun yaklaşık yarısı yaşamının bir döneminde hemoroid ile ilgili rahatsızlık yaşıyor.

Acı ve baharatlı gıda tüketenlerde hemoroid görülür mü?

Aşırı baharat kullanımı dışkıyı etkilediğinden hemoroid dokusunu etkiler ve yakınmaları tetikleyebilir.

HAZIRLAYAN: ÖZGÜR KÖYLÜ

ozgur.koylu@posta.com.tr

3

Haberin Devamı