Ekonomi 40 milyar dolar kayboldu!

40 milyar dolar kayboldu!

Paylaş
40 milyar dolar kayboldu!

Irak Kalkınma Fonu (FDI) Başkanı Oussama al-Noujaifi, fonda 40 milyar dolar açık olduğunu belirtti

Noujaifi düzenlediği basın toplantısında, Irak Parlamentosu’nun söz konusu durumun açığı çıkarılması için iki komisyon kurduğunu ifade ederek, "Toplam 40 milyar dolar değerinde para eksik. Nereye kaybolduğunu bilmiyoruz. Bir şeyler için harcandı ama hesaplarımızda görünmüyor. Parlamento, paranın ne olduğunu öğrenmek için soruşturma başlattı" dedi.

Haberin Devamı

Oussama al-Noujaifi, fondaki açığın ne zaman ve nasıl ortaya çıkarıldığına ilişkin bilgi vermedi. Irak Kalkınma Fonu, 2003 yılı Mayıs ayında ABD tarafından kuruldu ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından kabul edildi. Fona, 2004 yılında Irak Hükümetine devredilmeden önce Irak’ın ABD’li sivil yöneticisi Paul Bremer başkanlık etti.

Irak’ın petrol ihracından elde edilen gelirden oluşan Fondaki para, Irak Maliye Bakanlığı adına Irak Merkez Bankası tarafından işletiliyor. BM’ye göre, Fona, kurulduğu 2003 yılı ile 2008 yılı Aralık ayı arasında Irak’ın petrol ve petrol ürünleri ihracından elde edilen yaklaşık 165 milyar dolar yatırıldı.