Opr. Dr. Hande Akbaş 37 yaşından sonra azalıyor
HABERİ PAYLAŞ

37 yaşından sonra azalıyor

Haberin Devamı

Yumurtalık rezervi bazı kadınlarda zamanından erken bazen de yaşla birlikte azalma gösteriyor. Özellikle 37 yaşından sonra her kadında bu rezerv azalır. Bu nedenle anne olmak istiyorsanız vakit kaybetmeyin.

Hamile kalır mıyım?

FSH değerlerim 8.59 çıktı. Düşürmek için ne yapayım? Yumurta güçlendirici yok mu? Korunmuyoruz, hamile kalacak mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, FSH değerinde olumsuz yön yok. FSH 12’e hatta bazen 15’e kadar rezervin kötü olduğunu gösteren bir bulgu olarak kabul edilmez. Yumurtalık rezervi azalınca bunu arttırıcı ilaç yoktur. Ama FSH 8 ile, eşinizde sorun yoksa gebe kalırsınız. FSH değeri yaş ilerledikçe artar, 37 yaşında sonra biyolojik olarak yumurtalık rezervi her kadında azalır. Sizde başka sorun yoksa, kendi kendinize deneyin. 1 yıl içinde gebe kalamazsanız o zaman biz doktorların fikrini almanız doğru olur. Şu anda sadece FSH 8 ile endişelenecek bir durum olduğunu düşünmemekteyim.

Neden döllenmiyor?

35 yaşındayım, 2 kez tüp bebek denedim. Eşim 31 yaşında. Ona şiddetli oligospermi teşhisi konuldu. Ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçmiş 2 denemenizi incelediğimiz zaman sizin yumurta sayınız ve olgunlaşmanızın normal olduğu anlaşılıyor. Eşinizin sperm sayısı ve kalitesinin düşük olması nedeniyle hem döllenme hem de ileriki günlere embriyolarınızın sağlıkla ilerleme aşamasında sıkıntılar oluyor.

Eşinizi bu zamana kadar bir üroloji uzmanı görmediyse muayene etsin ve yapılmadıysa genetik tetkikleri yapılsın. Sizde şu an için yumurta üretimi iyi olduğu için tüp bebek uygulamaya devam etmenizi öneririm. Çünkü 1 tane güzel döllenebilen embriyonuz olması halinde gebe kalabilirsiniz. Tüp bebek deneyim işi olduğu için bu konuda tecrübeli bir uzmana başvurmanızı öneririm.

Gebe kalınır mı?

Adet döneminde ilişkiye giren kadın hamile kalabilir mi? Gebelik belirtileri neler ve adet gecikmesi dışında kadın hamile kaldığını nasıl öğrenir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet döneminde ilişkiyle gebe kalma ihtimali diğer günlere kıyasla çok daha düşük olsa bile hiçbir zaman tamamen yok değildir. Bu sebeple şüpheli bir ilişki olduysa ve adet gecikmeden öğrenmek istiyorsanız yapılacak en doğru test kanda gebelik hormonu baktırmaktır.

Bu test genellikle gebelik oluştuktan 5-7 gün içinde pozitif hale gelmektedir. Adet döneminde yaşadığınız ilişkide oluşan gebeliğin de bulguları diğer gebeliklerden farklı olmayacaktır. Yani adet gecikmesi, şişkinlik, hafif bulantı, uykuya eğilim ve duygu durum değişiklikleri yaşanabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder