Gündem 300 kişi evini terk etti

300 kişi evini terk etti

Paylaş
300 kişi evini terk etti

İki aile arasında çıkan silahlı kavgada 1 kişinin ölmesi üzerine, kavga büyüdü ve akrabalardan oluşan 300 kişilik aile köyü terk etti

Merkez Antakya İlçesi Apaydın Köyü’nde yola araç park etme nedeniyle Dönmez ve Çağatay aileleri arasında 45 gün önce çıkan silahlı kavgada, 18 yaşındaki Abdulkadir Çağatay öldü.

Haberin Devamı

Gencin ölümü üzerine köydeki iki aile arasındaki kavga, her geçen gün büyüdü. İddiaya göre, Jandarmanın geniş güvenlik önlemleri aldığı köyle ilgili Hatay Valiliği devreye girdi ve daha fazla can kaybı yaşanmaması için 300 nüfusa sahip Dönmez Ailesi’nden köyden ayrılmalarını istedi.

Valiliğin isteğini geri çevirmeyen Dönmez Ailesi’nin bir kısmı Antalya’ya göç ederken, diğer kısmı da Antakya’da akrabalarının yanına yerleşti. Aile mensuplarının köyden ayrılmasının hemen ardından önce bir kaç ev yakıldı.

Jandarma olayla ilgili soruşturma başlattı. Ancak, köyde olaylar durulmadı ve kundaklanan ev sayısı 34’e ulaştı. Olaylar sırasında ateşe verilen 1 Tır'da kullanılamaz hale geldi. Dönmez Ailesi, olaylar nedeniyle gözaltına alınanın olmamasına tepki gösterdi.

Haberin Devamı

KÖYLERİNE DÖNMEK İSTİYORLAR

Dönmez Ailesi’nin Antakya’da kalan üyeleri, bir an önce köylerine dönmek istediklerini belirtti. Köyde yaşanan olayların sorumlusu olarak Köy Muhtarı Ömer Çağatay’ı sorumlu tutan Emrah Dönmez, "Kavganın sebebi, 17 yaşındaki bir gençle bir muhtarın sürtüşmesi.

Bu kadar basit bir şeyden bu olayın bu kadar büyütülmesinin sebebi ne? Bu adamların dertleri ne? Bu adamların daha önceden bize karşı bir kinleri mi vardı? Bugüne kadar, her gün evimizde soframızda yemek yiyen insanlardı.

17 yaşındaki bir çocuğun ona saygısızlık yapması sonucu, 34 tane evin yakılması bu kadar basit mi? Bu kadar insan 200-300 kişinin dışarıya atılması basit mi?" dedi.

Hatay’ın Türkiye ve dünyaya hoşgörü ve kardeşliği yayan bir il olduğunu, böyle bir olayın yaşanmasının söyleyen ve yetkililerden yardım isteyen Hidayet Dönmez ise Hatay milletvekillerinin bu soruna bir çözüm bulmalarını istedi.

"300 KİŞİNİN SUÇU NE?"

Bir gençle yaşanan sorun nedeniyle tüm sülalenin suçlu olarak gösterilmeye çalışılmasının anlamış olduğunu vurgulayan Hatice Dönmez, "Olayların büyümesini istemediğimiz için evlerimizi terk ettik.

Ancak bu kadar insanın suçu nedir? Kadınlar, çocuklar ortada. Herkes akrabalarının yanında yaşamaya çalışıyor. Ömer Çağatay (Köyün muhtarı) diyor ki, ’ben devletim.’

Haberin Devamı

Madem devlet, biz de gidip şikayette bulunuyoruz ama şikayetlerimiz kesinlikle savcıya gitmiyor. Eğer Adalet Bakanımız duyuyorsa, lütfen Apaydın Köyüne gelsin. Bu iki aileyi görsün, rica ediyoruz. Kadınlar olarak tahammülümüz kalmadı. Biz kavga istemiyoruz. Kavga isteseydik, biz de gençlerimizi öne sürerdik" diye konuştu.

MUHTAR SUÇLAMALARI REDDETTİ

DHA muhabirinin telefonla ulaştığı Apaydın Köyü Muhtarı Ömer Çağatay da, tehdit suçlamalarının asılsız olduğunu belirterek, şöyle dedi: "45 günlük bir olay. Yaralılardan daha evlerinde yatanlar var.

Bu yaralılar sadece bizim Çağatay Ailesi’nden değil. Değişik ailelerden de kişiler var. Ben de ailenin köye gelip evlerine yerleşmesini isterim. Ancak, ortada 1 ölü 18 yaralı var. İnsanların acısı taze.

Eğer o insanlar şer istiyorsa gelsinler. Ama şerri kırmak istiyorlarsa, köyden bir müddet uzak dursunlar. Çünkü, ben muhtar olarak kimsenin güvenliğini sağlayamam.

Ben de insanların mağdur olmasını istemem. Ailenin köye gelmeleri demek, yeni olayların başlaması demek. Zaten valiliğimiz de bu yüzden aileden evlerini boşaltmalarını istedi. Kimsenin burnu kanamasın diye. Burası dağ başı değil. İsteyen herkes, istediği yerde yaşar."

Haberin Devamı

VALİLİK'TEN AÇIKLAMA

Valilik resmi internet sitesinden yapılan açıklamada şöyle denildi: "Bazı haber ajanslarının internet sitelerinde 21 Ağustos 2013 günü yer alan "Kan Dökülmemesi İçin 300 Aile Köyü Boşalttı" başlıklı haber üzerine aşağıdaki açıklamayı yapma gereği duyulmuştur.

15Temmuz 2013 Pazartesi günü 19.30 sıralarında İlimiz Merkez İlçeye bağlı Apaydın Köyü’nde arazi ve yol anlaşmazlığı sebebi ile iki aile arasında sözlü olarak başlayan tartışma, kavgaya dönüşmüş ve aile bireylerinden birinin av tüfeği ile ateş etmesi sonucunda A.Ç. isimli şahıs hayatını kaybetmiştir.

Aynı olayda A. A., M. Ç., Ö. Ç., İ. A. isimli şahıslarda yaralanmıştır. Olaya güvenlik birimleri tarafından derhal müdahale edilmiş, av tüfeği ile ateş ettiği tespit edilen A. D. isimli şahıs gözaltına alınarak mahkemeye çıkarılmış ve tutuklanmıştır.

Haberin Devamı

Güvenlik birimleri tarafından alınan yoğun tedbirler ve bölgedeki kanat önderlerinin araya girerek tarafları barıştırması neticesinde, D. Ailesine mensup 23 aile karar alarak, 17-19 Temmuz 2013 tarihleri arasında husumetin büyümemesi için kendi istekleri ile Apaydın Köyü’nden ayrılmışlardır.

Alınan tüm tedbirlere rağmen 17 Ağustos 2013 Cumartesi günü saat 04.15 sıralarında kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından içleri boş olan toplam 12 eve zarar verilmiştir. Konu adli makamlara intikal ettirilmiş olup, faillerin yakalanması için çalışmalar çok yönlü olarak sürdürülmektedir."