Gündem 30 işçinin öldüğü grizu davasında yine karar çıkmadı

30 işçinin öldüğü grizu davasında yine karar çıkmadı

Paylaş
30 işçinin öldüğü grizu davasında yine karar çıkmadı

Zonguldak'ta 17 Mayıs 2010'da meydana gelen 30 madencinin öldüğü grizu faciasının 14'üncü duruşmasında da karar çıkmadı. Yeni bilirkişi raporunun mahkemeye ulaşmadığı belirtilerek duruşma ertelendi. Ölen madencilerin yakınları, duruşma çıkışında tepki gösterdi

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında 30 taşeron işçisinin ölmesiyle ilgili ceza davasının 14’üncü duruşması yapıldı.

Haberin Devamı

’Birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak’ suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan 28 sanıktan dönemin Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner ile Mustafa Küçük, Vedat Küçükbükücü, Bahri Yıldırım duruşmada hazır bulundu. 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Yapı-Tek ortaklarından Halim Köse ve şantiye şefi Kadir İpek ise yer almadı.

Sanıklardan Halim Köse ve Kadir İpek’in asli, İsmail Güner ve diğer 3 sanığın tali kusurlu bulunduğu 6’ncı bilirkişi raporunun mahkemeye ulaşmadığı belirtildi.

Mahkeme, önceki 5 rapor arasındaki çelişkilerin giderilmesi ve suçların kişiselleştirilmesi için talep edilen 42 sayfalık yeni raporun gelmesinin ardından dosyanın Cumhuriyet Savcısı’na mütalaasını hazırlaması için verilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Haberin Devamı

TEPKİ GÖSTERDİLER

Ölen madencilerin yakınları duruşma çıkışında, kazanın üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen davanın sonuçlanmamasına tepki gösterdi. Faciada ölen maden mühendisi 28 yaşındaki Koray Kebapçı’nın annesi Nimet Kebapçı, her duruşmaya biter ümidiyle geldiklerini fakat her defasında hüsranla geri döndüklerini söyledi. Mahkemeye her geldiklerinde aynı acıyı tekrar yaşadıklarını ifade eden Kebapçı, şöyle dedi:

"Mahkeme devam ettikçe bizim psikolojimiz bozuluyor. Oğlum 2 üniversite bitirdi. İşinin erbabıydı. Bu ihmaller zincirini yapanları zaten biliyorlar ama hepsi suçu birbirinin üzerine atıyor. Soma’da bunun aynısını yapmasınlar, o aileleri bıktırmasınlar. Bana dünyaları verseler oğlumu geri veremezler. Bu davanın sonucu emsal olur inşallah Soma’ya ve insanlar işine tam anlamıyla sarılır. Korku yaratacak bir karar çıksın istiyorum."

Ölen maden işçisi 27 yaşındaki Sadık Kocakaya’nın annesi Sabahat Kocakaya da gözyaşları içinde adliyeden çıkarak, "Artık suçluların cezalandırılmasını istiyoruz. İleri tarihe ata ata 5 yıla doğru gidiyor. Benim gözlerim görmez oldu ağlamaktan. Kızımın psikolojisi bozuldu" diye konuştu.

DHA