Gündem 30 Ağustos'un gündemi Suriye!

30 Ağustos'un gündemi Suriye!

Paylaş
30 Ağustos'un gündemi Suriye!

ABD'den gelen Suriye açıklamaları, 30 Ağustos resepsiyonun gündemi oldu...

İşte o önemli açıklamaların saat saat özeti...

20:00 ( TSİ )

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye kuvvetlerinin 21 Ağustos'ta yaptığı saldırıda 426'sı çocuk, 1.429 kişinin öldüğünü iddia ederek, sınırlı bir müdahaleden kaçınmayacaklarını belirtti.

"Bildiğimiz şeylerden bazılarını halkla paylaşamayız ama paylaşabileceklerimiz şunlar" diyen Kerry, özetle şunları söyledi:

Suriye, Orta Doğu'nun en büyük kimyasal silah programlarından birine sahip.

Bu stokları bu sene daha küçük çaplı saldırılarda, kendi halkına karşı, birkaç kez kullandılar.

Saldırı öncesindeki 3 gün boyunca kimyasal silah personelleri o bölgede hazırlık yaptı.

O bölgedeki diğer personellerine bir saldırıya hazır olmalarını, gaz maskelerini hazır bulundurmalarını söylediler.

Füzelerin nasıl, nereden ve ne zaman ateşlendiğini de biliyoruz.

BM silah denetçileri saldırıyı kimin gerçekleştirdiğini değil, saldırı olup olmadığını belirtecek. BM bildiğimizden başka bir şey söylemeyecek.

Kerry, konuşmasının sonunda ABD Başkanı Barack Obama'nın "belli hedeflere yönelik ve sınırlı" bir operasyon konusundaki kararını yakında vereceğini dile getirdi.

20:45 ( TSİ )

SON KARARIMI VERMEDİM

ABD Başkanı Obama, Suriye'ye yönelik kararını henüz vermediğini belirterek, "Sınırlı ve kısıtlı bir eylem ihtimaline bakıyoruz" dedi.

Suriye’nin kimyasal silah kullanmasının dünyaya meydan okumak olduğunu belirten Obama, Suriye’nin kimyasal silahlarının ABD müttefikleri İsrail ve Ürdün için tehdit oluşturduğunu söyledi.

21:00

TARİH VERDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Tezkereye şu anda ihtiyacımız yok. 4 Ekim'e kadar. Şu andaki süreç Meclis zaten tatilde. Olağanüstü toplantıya gerek olur mu olmaz mı? Bunu Sayın Cumhurbaşkanımızla da görüşürüz. Meclisin kapalı olduğu dönemde Cumhurbaşkanımızın yetkisi var" dedi.

Erdoğan, BM denetçilerinin dönüşü ile BM Güvenlik Konseyinde farklı bir gelişme bekleyip beklemediğinin sorulması üzerine "Ben temenni ederim ki BM Güvenlik Konseyinde ön yargılar hakim olmaz. Ön yargılar hakim olursa o gelecek olan rapordan hiçbir şey beklemek mümkün değil" dedi.

Başbakan Erdoğan, Suriye'ye müdahale edilmesi durumunda yine kan döküleceği ve "yine kanın kanla temizleneceği" eleştirilerinin getirildiğinin belirtilmesi üzerine, "Şüphesiz ki doğru bir yaklaşım değil. Şimdi bu yaklaşımı ortaya koyanlar, bunu şu anda Suriye'nin bu sürdürdüğü amansız insan kıyımına yardımcı olanlara karşı bunu niye söylemiyorlar? Şu anda Suriye rejimi bunu kendi imkanları ile mi yapıyor? Arkasında kimlerin olduğu belli. Kimlerin olduğu belli olduğu halde bunlara karşı bunu söylemiyorlar" diye konuştu.

"KOSOVA GİBİ OLMASIN"

Erdoğan, belirli hedeflere yönelik küçük çaplı bir harekatın tatmin edici olup olmayacağı yönündeki bir soru üzerine, "Şu andaki görüntü öyle gibi görünüyor. Kosova olayını burada sergilemeleridir aslolan. Yoksa 24 saatte uğra çekil bu olmaz. Ama orada biliyorsunuz, aklımda kaldığı kadarıyla 78 gün Kosova'da bir mücadele sürdü. Ondan sonra iş temizlendi. Kosovalılara bırakıldı ve çekildiler. Böyle bir durum" dedi.

21:45

ÖZEL "HAZIRLIKLARIMIZ VAR"

30 Ağustos Resepsiyonun'nda konuşan Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, TSK'nın Suriye'deki gelişmelere müdahale edecek gerekli hazırlıkların yapıldığını söyledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Suriye’ye operasyon konusundaki gelişmelerle ilgili “endişeli misiniz?” sorusu üzerine, “Niye endişeli olalım. Gerekli hazırlıklarımız var” diyerek yanıt verdi. Çankaya Köşkü’ndeki 30 Ağustos resepsiyonunda Özel, “Yeni bir tezkere gerekir mi?” sorusunu ise, “Bununla ilgili biz geçtiğimiz yıl aldığımız direktifler doğrulutusunda çalışıyoruz” diyerek yanıtladı.

22:00

RUSYA VE İRAN'I İŞARET ETTİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'de kimyasal silah kullanılmasının karşılıksız kalmasının düşünülemeyeceğini belirterek, "Siyasi bir strateji ortaya koymadan herhangi bir askeri müdahalenin de netice alacağına inanmam" dedi. Gül, Suriye ile ilgili gelişmelere Türkiye'nin kayıtsız kalamayacağını belirterek, "Türkiye bu işlerin tamamen dışında olamaz, bölgede bu kaosun bitmesini, daha da kötü kontrolsüz çatışmalara yol açacak durumların ortaya çıkmasının önlenmesini en çok biz isteriz" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, Suriye'ye olası askeri müdahale ile ilgili, "Bu işlerin çözümü siyaset ve diplomasi ile olacak. Siyaseti ve diplomasiyi daha çok zorlamak ve bunun kapısını aralamak için uğraşmak gerekir. Bunun için de Rusya ve İran'ın da bir şekilde bu işlere angaje edilmesi gerekir" dedi.