Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu 3 günlük perhiz şart
HABERİ PAYLAŞ

3 günlük perhiz şart

Haberin Devamı

Sperm sayımı yani spermiogram testi yaptıracak kişinin konusunda uzman bir laboratuvara başvurması gerekir. Bu çok hassas testi yaptıracak olan kişinin mutlaka 3 günlük bir cinsel perhiz yapması gerekir. Sonuçlar ancak bu şekilde doğru olacak, doktoru yanıltmayacaktır.

SORU: Baba olmak için başka şansım yok mu?

3 yıllık evliyiz, çocuk sahibi olamadık. Doktor “Spermlerin zayıf, çocuk sahibi olmak için tüp bebek son şansınız” dedi. Başka bir yöntem yok mu? Ne olur bir yol gösterin.

CEVAP

Kısırlık tedavisinde yurdumuzda tüm ileri tetkik ve tedaviler uygulanmaktadır. Fakat denetim yetersizliği nedeni ile kalite kontrolü ve tedavinin basamaklı yapılması ilkelerine uyulmayabilmektedir. Birçok tetkik ve tedavi çoğu zaman gerekli kalitede gerçekleştirilmemektedir. Veya gereksiz yere istenmekte, yapılmaktadır.

Ayrıca ticari amaçlar nedeni ile çiftlerde gereken tetkik ve basit tedaviler denenmeden, pahalı yöntemlere başvurulmaktadır. Ciddi anne ve çocuk sağlığı komplikasyonlarına yol açabilecek tüp bebek denemelerine ilk adım olarak başlatılabilmektedir.

Çok kolay ve ekonomik çözümler denenmeden ve bilhassa erkek tarafı tedaviler ile en uygun hale gelmeden tüp bebek yöntemine geçilmemelidir.

Bu taktirde başarı oranları düşmektedir. Mikrocerrahi, endoskopi ve ilaç tedavileri birçok çifti tüp bebeğe gerek kalmadan çocuk sahibi yapabilmektedir. En azından tüp bebek uygulamasına daha sonra hâlâ gerek duyulacak ise de bu pahalı yöntemdeki hamilelik şansı, ön tedaviler ile belirgin olarak artmaktadır.

SORU: Çocuğum olacak mı?

Sperm testi yaptırdım. 20 milyon çıktı. Çıkan raporları size yolluyorum. Benim öğrenmek istediğim bu sonuçlarla çocuğumuz olup olmayacağı. Yardım edin.

CEVAP

Çocuk olması sadece sperm testinden anlaşılmaz. Spermiogram adı verilen bu test çok hassas bir tetkik olup 3 günlük (ne daha çok, ne daha az) cinsel perhiz sonrası ve bazı hususlara çok dikkat ederek ve özel bir ortamda verilmelidir.

Sonuçların güvenilir olması için bu testi çalışan laboratuvar elemanının konusunda bilgili ve deneyimli olması, laboratuvarda uygun aletlerin ve kalite kontrolünün olması şarttır. Otomatik sperm sayımı yapan makineler güvenilir değildir, deneyimli ve androloji departmanı olan bir laboratuvara, güvenebilirsiniz.

SORU: Testisimin sarkıklığı sorun yaratır mı?

22 yaşındayım. Bugüne kadar cinsel ilişkim olmadı. Sağ testisim soldakine göre daha aşağıda ve sarkık. Mastürbasyon 1-1.5 dakika sürüyor. Bu kadar kısa sürmesinin nedeni bu mudur? Testisteki bu sarkıklık ileride erken boşalmaya, menide herhangi bir soruna ya da sperm sayısında azlığa sebep olur mu?

CEVAP

Testisteki sarkıklığın erken boşalma ve cinsel faaliyet ile hiçbir ilgisi yoktur. Bu gibi bilgilerin nereden elde edildiğini merak etmeye başladım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder