Gündem 243 kadın örgütü 'flört yasası'na isyan etti

243 kadın örgütü 'flört yasası'na isyan etti

Paylaş
243 kadın örgütü 'flört yasası'na isyan etti

243 kadın örgütü, 'Tacize, tecavüze indirim getiriliyor' diyerek Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) değişiklik yapılmasına yönelik yasa tasarısının geri çekilmesini istedi

'Şiddete Son Platformu' çatısı altındaki kadın örgütleri, pek çok farklı konuda yasal değişikler içeren bu tasarının “torba yasa” usulü çıkartılmasına, muhataplarıyla tartışılmadan hazırlanmış olmasına ve çözüme katkı sağlamak yerine sanıklara ceza indirimi getirmesine tepki gösterdi.

Bianet.org'dan Çiçek Tahaoğlu'nun haberine göre cinsel şiddetle mücadele için kurumsal mekanizmalar oluşturulmadan, kağıt üzerinde yasaları ağırlaştırmak/hafifletmenin hiçbir toplumsal sorunu çözemeyeceğine dikkat çeken Platform’un tasarı maddelerine ilişkin eleştirileri şöyle:

* TCK’nın birçok maddesinde değişiklik öneren bir yasada, kadına karşı şiddet ve kadın cinayetleri konusunda tek bir düzenleme yok. Tam tersine, kadınlara tecavüz sırasında uygulanan/uygulanacak şiddet konusunda erkeklere yeni “ceza indirimleri” geliyor.

* Cinayet davalarında haksız tahrik indiriminin uygulanmasının önüne geçecek bir düzenleme yapılmıyor.

* Tasarıya, cinsel taciz, cinsel saldırı ve cinsel istismar suçlarında “çocuğun ve kadının beyanının esas alınması ve aksini ispat yükümlülüğünün erkekte olması”na ilişkin de hiçbir hüküm konulmamış.

* Tasarıda zaman aşımı korunuyor, cinsel taciz ve kimi cinsel saldırı suçlarında şikayet süresinin 6 ayla sınırlandırılıyor.

* 15-18 yaş arası gençlerin kendi rızalarıyla giriştiği cinsel eylemlerin cezası arttırılıyor. Flört eden genç kadın ve erkekleri (ve hatta ailelerini), daha uzun sürelerle hapse atma tehdidiyle cezalandırılmak isteniyor.

* Yürürlükteki yasa maddesini değiştirerek çocukların yetişkinler tarafından istismar edildiği durumlar için, “taciz” ve “saldırı” ayrımı getiriliyor. Bu da çocukların taciz edilmesi halinde cezanın düşmesi anlamına geliyor.

* Tasarıda sanıkların “tedavisinden” söz edilmesi, devlet nezdinde eylemin hala bir suç değil, hastalık olarak görüldüğünü gösteriyor. Tedaviden söz ederek, bu suç toplumun önünde tıbbileştirilmeye çalışılıyor.

'KORUMA DEĞİL, MUHAFAZAKARLAŞMA'

Kadın örgütleri, tasarının çocukları korumayı değil, muhafazakarlaşmayı ve cinsel özgürlüklerin sınırlandırılmasını amaçladığını söylerken; gençlerin flörtüyle, ülkemizde büyük bir sorun olan “çocuk yaşta ve zorla evlendirmeler” konusu iki ayrı konu olduğunu ve bu konuda toplumda ve hukukta bir algı karışıklığı yaratmamak gerektiğini vurguladı.