Ekonomi 24 yaşından küçükler bu siteye giremez!

24 yaşından küçükler bu siteye giremez!

Paylaş
24 yaşından küçükler bu siteye giremez!

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) alkol düzenlemesinde skandal bir hata yapıldığı ortaya çıktı

TAPDK yönetmeliğinin düzenlediği alanlardan biri de internet siteleri. Yönetmeliğe göre, gençlere yönelik sitelerde tanıtım, reklam yapılamıyor. Düzenlemeyle içeriğinde alkol olan internet sitesine giriş 24 yaşından başlıyor.

Alkollü içki şirketleri yönetmelikle birlikte internet sitelerine giriş için sorulan “18 yaşından büyük müsünüz?” sorusunu “24 yaşından büyük müsünüz?” diye değiştiriyor.

Tabii ki bu, eskiden olduğu gibi, beyana bağlı bir sistem. Belli bir internet sitesini açan kişinin yaşına ilişkin kesin bilgi sahibi olmak neredeyse imkânsız.

Şirketlerin kendi sitelerinin yanı sıra sosyal medya sitelerinde de nasıl bir uygulama olacağı belirsiz. Örneğin Facebook kullanıcılarının ortalama yaşının 24’ün çok üzerinde olması bu siteyi yönetmelik dışı bırakıyor.

Yine de tek tek kullanıcılara yönelik bir şey söylemek mümkün değil. Alkollü içki şirketleri de internet sitesinin kullanıcısının yaşını bilmese de ceza yememek için pek çok internet sitesine çekinceli yaklaşıyor. Pek çok şirket kendi siteleri için de 24 yaş sınırı koyuyor.

Haberin Devamı