Beden Sağlığı 21 yaş altındakiler smear testi yaptırmasın!

21 yaş altındakiler smear testi yaptırmasın!

Paylaş
21 yaş altındakiler smear testi yaptırmasın!

Amerikan Kanser Derneği ve Amerikan Servikal Patoloji Derneği, rahim ağzı kanseri tarama programını güncelledi. Buna göre, 21 yaş altındakilerin smear testi yaptırması önerilmiyor

“Birçok olguya çok sık smear testi yapılmakta ve bu test sonuçlarına göre geçici HPV infeksiyonları çok önemsenip tedaviye yönelerek, gereksiz yere psikolojik travma yaratılmakta veya gelecekteki üreme potansiyeli riske edilmektedir” diyen Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ateş Karateke, yeni rahim ağzı kanseri tarama programına ilişkin bilgi verdi.

Haberin Devamı

Amerikan Kanser Derneği ve Amerikan Servikal Patoloji Derneği’nin güncellenen rahim ağzı kanseri tarama programına göre, 21 yaş altındaki gençlerin smear testi yaptırmasının önerilmediğini belirten Prof. Karateke, “21-29 yaş arasında 3 yılda bir, 30-65 yaş arasında 5 yılda bir HPV testi ile birlikte tarama yapılması tavsiye ediliyor” dedi.

Smear testlerinde herhangi bir anormal sonuçla karşılaşılan 21 yaş altındaki hastaların gereksiz yere girişimsel işlemlere maruz kaldığına dikkat çeken Karateke “Çoğu HPV enfeksiyonu; geçici, kendiliğinden iyileşen ve gerçek kanser öncüsü lezyonlara neden olmayan niteliktedir. Araştırmalar çoğu zaman gereksiz, erken dönem yapılan müdahalelerin, uzun dönemde servikal stenoz (rahim ağzı darlığı), erken doğum gibi önemli komplikasyonlara yol açtığını göstermektedir” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Servikal kanser tarama programları ve aşılar sayesinde rahim ağzı kanserinin önlenebilir olduğuna vurgu yapan Prof. Karateke, bu kanser türüne bağlı ölüm oranlarında azalma olduğunu söyledi.