Dünya 20 yıl önce dondu, şimdi doğdu

20 yıl önce dondu, şimdi doğdu

Paylaş
20 yıl önce dondu, şimdi doğdu

ABD'de ismi açıklanmayan 42 yaşındaki İngiliz kadın, 20 yıl önce dondurulan embriyodan sağlıklı bir erkek çocuk dünyaya getirdi

İngiliz gazetesi Sunday Times’ın haberine göre, 42 yaşındaki kadın, on yıl boyunca süren başarısız tüp bebek tedavilerinden sonra, dondurulmuş embriyoyla mayıs ayında 3.15 kg ağırlığında bir bebek dünyaya getirdi. Institute for Reproductive Medicine’da yapılan tedavide, bir başka kadının 20 yıl önce bir günlükken dondurttuğu beş embriyodan biri kullanıldı. Embriyonun sahibi olan annenin, kendi tedavisi başarılı olunca onları bağışladığı açıklandı.

Haberin Devamı

Önceki rekor 13 yıldı

20 yıl donmuş halde kalan embriyolardan ikisi, yeni annenin rahmine yerleştirilmeden önce iki gün laboratuvar ortamında büyüdü. Ancak sadece bir tanesi hayatta kaldı ve dünyaya geldi. 2006 yılında İspanya’da bir kadın 13 yıl dondurulan embriyodan bebek dünyaya getirmişti. Embriyoların 40 yıla kadar dondurabileceği sanılıyor.

GEÇ YAŞTA ANNE OLMA UMUDU

Bu gelişmeyle kadınlar geç yaşlarda, gençliklerinde dondurttukları embriyolardan çocuk dünyaya getirebilecek. Ayrıca kemoterapi tedavisi yüzünden anne olma şansları azalan kadınlar da yumurtalarını saklayarak bebek sahibi olacak.

(Hürriyet)