Beden Sağlığı 20 günde 3 kere kanı değiştirilen Murat Arpaçay nakille hayata döndü

20 günde 3 kere kanı değiştirilen Murat Arpaçay nakille hayata döndü

Paylaş
20 günde 3 kere kanı değiştirilen Murat Arpaçay nakille hayata döndü

İstanbul'da yaşayan Murat Arpaçay, makat bölgesinde meydana gelen ağır kanamalar nedeniyle hastaneye kaldırıldı. 20 günde 3 kere kanı değiştirilen Arpaçay'a yaklaşık 15 litre kan verildi. Murat Arpaçay, kardeşinden nakledilen karaciğerle yeniden hayata tutundu

Murat Arpaçay’ın, organ nakli sayesinde ölümün kıyısından döndüğünü belirten İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Dinçkan, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:

"Murat 29 yaşında genç bir delikanlı ve bağırsakta kanama şikayetiyle gönderildi. Yaklaşık 20 gün başka yerde yatırılmış ve 50 ünite kan verilmiş. Bir insanda 5 litre kan olduğunu düşünürseniz Murat 3 defa kanı değişmiş şekilde geldi. Karaciğerinin siroz olduğunu fark ettik. Kanamanın sebebi de siroza bağlı ileal varis dediğimiz ince bağırsakları ile karaciğer damarları arasında oluşmuş varislerden kaynaklanan bir kanamaydı. Şakır şakır kanıyordu ve kanamaya yetişemiyorduk.


KARDEŞİ HAYAT VERDİ


Tek çaresi vardı; o da bozuk olan karaciğeri değiştirmemiz. Normal şartlarda karaciğer nakli planlı bir ameliyattır. Siz alıcı ve vericiyi hazırlarsınız, organ bulursunuz, planlı bir şekilde yaparsınız. Ancak Murat için böyle bir şansımız yoktu. Yarı acil şartlarda nakli gerçekleştirmemiz gerekiyordu. Aileden verici bulmak gerekiyordu ve aileyi taradığımızda kardeşi Haco'nun uyumlu olduğunu gördük. Murat çok keskin bir şekilde hayatını kaybedecekken hayata tutunmuş oldu."


'YENİDEN DOĞMUŞ GİBİYİM'


Karaciğer naklinden sonra hayata döndüğünü anlatan Murat Arpaçay da şunları söyledi:

"İlk olarak 2006 senesinde mide kanaması geçirmiştim. O zaman karaciğer nedeniyle olduğu söylendi ama sebebini bulamamışlardı. Bu sene makat bölümünden kanama oldu. Mide şişkinlikleri olmaya başladı. Bağırsaklarda varis oluşmuştu. Karaciğer bitmişti. Ailem karaciğer arama derdine düştü. Kardeşim ve amcamın oğlunun karaciğeri bana uydu ancak kardeşimi tercih ettik. Sağ olsun hiç düşünmedi, tereddüt bile etmedi. 2 gün içinde nakil gerçekleşti. Yeniden doğmuş gibi oldum."

Buse ÖZEL/DHA

Haberin Devamı