Siyaset CIA: Koruma kavgası dil sorunundan
Paylaş
CIA: Koruma kavgası dil sorunundan

CIA: Koruma kavgası dil sorunundan

Amerikan Gizli Servisi (Secret Service) sözcülerinden Donavan, dün gece Amerikan gizli servis elemanları ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın korumaları arasında çıkan kavga ile ilgili bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili Amerikan basınına konuşan sözcü Donavan, dil engelinin yaşananları daha kötü bir hale getirdiğini söyledi. Donavan konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:

"Yabancı bir diplomatik heyetin mensupları kafaları karışıp, Başkan Obama’nın otel çıkışında kullanması için hazırlanan çadıra girmeye kalktı. Kendilerine yapılan sözlü uyarıları da anlamadılar ve fiziki olarak engelleme ile karşılaştılar. Her şeye rağmen bu davetsiz misafirler çadıra giremedi. Sadece başkanın Limuzinine 3-4 metre kadar yaklaşabildiler. Diplomatik heyet bir kaç sokak ötede bulunan ilk koruma noktası olan ve üniformalı New York polisinin kontrol ettiği sokaktan gerekli geçiş izinleri olduğu için geçebildiler. Karışıklık sadece Başkan Obama’nın çıkış yapacağı zaman gelmelerinde oldu. Yanlış bir zamanda geldiler. Olay dil anlaşılmazlığı yüzünden da kötü bir hale geldi."

Haberin Devamı

Amerikan Gizli Servisi yaşanan kargaşa da her hangi bir kişinin tutuklanmadığını açıkladı.

WASHINGTON TIMES: TÜRK DİPLOMATLARI OBAMA’NIN YANINDA KAVGA ÇIKARTTI

Washington Times gazetesi, Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama’yı koruyan Amerikan Gizli Servis elemanları ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın korumaları arasında dün gece New York Sheraton oteli protokol girişi önünde meydana gelen olayları , "Türk diplomatlar ABD Başkan Obama’nın yanında kavga çıkardı" başlığıyla verdi.

Gazete olayın, bir grup Türk diplomatın, Clinton Küresel Girişimi toplantısının yapıldığı Sheraton Oteli’nde ABD Başkanı Obama’nın konuşmasını tamamlamasının ardından, otelin çıkış kapısında kendisini kapıya kadar uğurlayan eski ABD başkanı Bill Clinton’a tam veda ederken meydana geldiğini yazdı. Türk diplomatların, ABD Başkanı Obama için uygulanan güvenlik çemberini yarmaya çalışarak otele giriş yapmak istediğini, bu sırada Başkan Obama’yı korumakla görevli gizli servis elemanları ve güvenlik güçlerinin de, koruma çemberini yarmak isteyen Türk heyetini engellemek isteyip, iterek bu davetsiz misafirleri Başkan Obama’nın Limuzinin den uzaklaştırmak istediğini yazdı.

Haberin Devamı

Türk diplomatik heyetinde bulunan kişilerin (Başbakan Erdoğan’ın korumalarını kastediyor ), Amerikalı güvenlik görevlilerini kışkırtarak, çılgın bir tepki gösterdiğini iddia edilen haberde, olayın meydana geldiği sırada, Başkan Obama’nın makam aracı olan Limuzin’in beyaz bir çadırla kapalı olduğu ve bu uygulamanın başkanı korumak amacıyla yapılan rutin bir Amerikan Gizli Servisi taktiği olduğu yazıldı.

Olayın meydana geldiği sırada, başkan Obama’yı izleyen Washington Times muhabirinin yaşanan kavgaya yaklaşık üç metre uzaklıkta şahit olduğu yazıldı.

Can Kamiloğlu / ANKA