Gündem 16. hamileliğinde anne oldu

16. hamileliğinde anne oldu

Paylaş
16. hamileliğinde anne oldu

Diyarbakır'da kan uyuşmazlığı nedeniyle daha önce 15 kez hamile kalmasına rağmen anne olamayan Mahfuze Ülker, 16. gebeliğinde anne oldu

Diyarbakır’da yaşayan ve 15 yaşında evlenen Mahfuze Ülker (38), 20 yıldır doktor gözetiminde olmasına rağmen 14 gebeliğinde de bebeğini dünyaya getiremedi.

15’inci gebeliğinin 26’ncı haftasında kanama nedeniyle D.Ü Tıp Fakültesi Hastanesine gelen Ülker’in bu bebeği de tedaviye geç kalındığı için yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Yaklaşık 20 yıldır bebek özlemi yaşayan Ülker’in 16’ncı gebeliğinde, anne karnında 4 kez kan verilerek bebeği yaşatıldı. Ülker, iki hafta önce sezaryenle 2.5 kilogram ağırlığında bir erkek bebek dünyaya getirdi.

Bebeğini kucağına alan ve gözyaşlarını tutamayan Ülker, yıllardır bebek özlemi yaşadıklarını ifade ederek, şöyle dedi: "İlk bebeğim 9 aylıkken karnımda öldü.

Sonraki bebeklerimi de 3, 5 veya 7 aylıkken doğmadan kaybettim. Bütün gebeliklerim doktor kontrolünde geçti. Doktorlar her şeyin normal olduğunu söylüyorlardı.

Kan uyuşmazlığı bulunduğunu hiç söylemediler. Ancak bebeklerimi dünyaya getiremiyordum. Artık ümidimizi kesmiştik. 15’inci hamileliğimde D.Ü Tıp Fakültesine geldim.

Ahmet hoca kan uyuşmazlığı bulunduğunu uygun tedavi yapılmadığı için bebeklerimi kaybettiğimi söyledi. Bebeğimi yaşatmak için geç kalınmasına rağmen elinden geleni yaptı ama 15. bebeğimi de kaybettim.

Tekrar hamile kaldığımda kendisine gelmemi istedi. 16’ncı gebeliğimde karnımdaki bebeğime 4 kez kan verildi. Birçok tedavi uygulandı. Bebeğimi dünyaya getirdim. Onların sayesinde anneliği tattım. Çok mutluyum. Bizim için bu bebek mucize oldu. Doktorumuz bebeğimizin isim babası. Oğluma ’Ahmet’ ismini verdik. Başka çocuk düşünmüyoruz. Ahmet’im yaşasın yeter."

"AİLE VE DOKTOR İHMALİ BEBEKLERİ ÖLDÜRMESİN"

D.Ü Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yalınkaya, babanın kanı pozitif, annenin kanı ise negatif olduğu durumlarda, bebeğin kanının pozitif çıkması halinde kan uyuşmazlığı oluştuğunu söyledi.

Kan uyuşmazlığı olan çiftlerin "anti-D" aşısını zamanında yaptırmadıkları taktirde bebekler için risk oluştuğunu belirten Yalınkaya, kan uyuşmazlığı oluştuğu taktirde ailenin ve doktorların ihmali sonucu zamanında müdahale yapılmadığında, bebek ölümlerinin meydana gelebildiğini söyledi.

"KAN GRUBUNU BİLMEYEN HASTALAR VAR"

Doç. Dr. Yalınkaya, bölgede bu tür gebeliklere sık rastlandığını, kan grubunu bilmeyen çok sayıda hasta bulunduğunu ve bu vakalarda anne karnındaki bebeğe ultrason yöntemi ile kan takviyesi yaptıklarını kaydederek, böylece bebekte su toplamaya bağlı şişme ve kalp yetmezliği oluşmasını engelleyerek, bebeği yaşatmaya çalıştıklarını belirtti.