Opr. Dr. Hande Akbaş 10 yıldan fazlası zarar verebilir
HABERİ PAYLAŞ

10 yıldan fazlası zarar verebilir

Haberin Devamı

Polikistik over sendromunda doğum kontrol hapıyla şikayeti tedaviye çalışıyoruz. Yaşı çok genç olan hastalara kilo vermelerini öneriyoruz. Çünkü hormon içeren hapların 10 yıldan uzun süre kullanımı meme kanseri riskini artırıyor.

Vücut su topluyormuş

Doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. Ama vücutta su toplanmasına ve kiloya neden oluyormuş. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının vücutta su toplanması veya kilo alımına sebep olduğu doğru değil. Artık piyasada son derece düşük doz içeren hormon preperatları var. Bu tür ilaçlar muayene olduktan sonra kullanılır.

Küçük bir kist varmış

22 yaşındayım. Adetlerim 2 ayda bir oluyor ve sancılı geçiyor. Ağrı kesici kullanıyorum. O da adeti kesiyor. Doktora gittim, doğum kontrol hapı verdi. Küçük bir kist varmış. Ama hap bana çok kilo aldırdı, bıraktım. Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet düzensizliği, küçük kistler, kilo artışı bulguları polikistik over sendromu gibi duruyor. Ama doktorun doğum kontrol ilacı başlamasının bu bulguları kontrol altına almak amacıyla olduğunu düşünüyorum. Kiloyu ne yazık ki haplar değil, mevcut metabolik bozukluğu aldırır. Düzenli bir cinsel ilişkiniz yoksa ben sırf adet düzensizliğini kontrol altına almak için doğum kontrol ilacına bu kadar erken yaşta başlanmasına karşıyım. Size önerim diyetisyene gitmeniz ve verebildiğiniz kadar kilo vermek için beslenmenize dikkat edip spor yapmanızdır. Devamlı doğum kontrol ilaçları kullanmanız adetlerinizi düzene sokacaktır ama 10 yıldan uzun hormon kullanımlarında bu ilaçların meme kanseri riskini artırdıkları artık kanıtlanmıştır.

Anne olabilir miyim?

32 yaşındayım. Test sonuçlarımı yazıyorum. Anne olmak mümkün olur mu? Acaba bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle size önerim kendinizi yanında önemli ve rahat hissedeceğiniz, sorularınızın tüm cevabını alabileceğiniz bir doktorla yola devam etmenizdir. Bu tetkikler adetin 2’nci günü yapılmışsa yumurtalıklarınızdan birisinde kist var ve yumurta rezerviniz azalmış gibi görünüyor. Bu sebeple daha fazla vakit kaybedip mevcut yumurtalarınızı da yitirmeden çocuk için gerekli tedavilere başlamanız gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder