Bilim - Teknoloji 1 milyon yaşlı oyun oynuyor
Paylaş
1 milyon yaşlı oyun oynuyor

Tablet ve akıllı telefonlar üzerinden oynanan dijital oyunlar artık sadece gençlerin eğlencesi olmaktan çıktı. Türkiye'de 60 yaşın üzerinde 1 milyon oyuncu var. Pazar 755 milyon dolara dayandı

Murat Gülderen - Posta Ekonomi Servisi

Türkiye'de dijital oyun pazarı her yıl yüzde 30 büyüyor. Dünya ortalaması ise yüzde 15 civarında. 30 milyon oyuncuya sahip Türkiye'de pazarın büyüklüğü ise 755 milyon dolarlara kadar çıktı. Posta'nın sorularını yanıtlayan Güney Kore Merkezli dijital oyun firması Netmarble'ın Avrupa, Afrika ve Orta Doğu Başkanı Barış Özistek Türkiye'nin dünya oyun pazarında en hızlı gelişen ülke olduğunu söyledi. Özistek "Türkiye'de şu an 30 milyon oyuncu var. Bunun 1 milyonu 60 yaş üzeri, 9 milyonu ise kadınlardan oluşuyor. Çünkü artık yerli ve yabancı yapımı her kesime hitap eden oyunlar var" dedi.


110 MİLYAR DOLARLIK PAZAR


Yaşlıların dijital oyunlar sayesinde sosyalleştiklerinin farkına vardıklarını anlatan Barış Özistek şöyle devam etti: "Oyun oynadıkları kişlerle aynı zamanda sohpet ediyorlar, arkadaş ediniyorlar. En çok şeker ezme oyunu Candy Crash, emlak oyunu Paramania ve okey, king, batak gibi masa oyunlarını tercih ediyorlar." Son verilere göre dünya dijital oyun pazarı ise 110 milyar dolar büyüklüğe ulaştı.


ORTADOĞU'NUN LİDERİ



Uluslararası oyun şirketlerine Türkiye'de altyapı hizmeti sunan Medianova'nın CEO'su Serkan Sevim, de Türkiye'nin dünyanın en büyük 16. oyun pazarı olduğunu söyledi. Sevim, "Newzoo tarafından yayınlanan rapora göre, Türkiye 2016 yılında elde ettiği 755 milyon dolarlık gelir ile MEA (Orta Doğu ve Afrika) bölgesinin lideri konumunda bulunuyor. En yakın takipçimiz Suudi Arabistan'ın oyun pazarından elde ettiği gelir ise 502 milyon dolar seviyesinde" dedi. Ortadoğu ve Afrika bölgesinde 300 milyonu aşkın oyuncu var. Burada yapılan harcama ise 3.2 milyar dolar.

Haberin Devamı